Tröttande regelkrångel

Forsythia
Forsythia

Uppkrupen i soffan sitter jag under en ullig pläd med datorn i knäet. Utanför har himlen samma färg som scillorna. Förkylning och halsont berövade mig nattens sömn. Men nu för tiden behöver jag inte ge mig iväg till kontoret när trötthet får världen att snurra.

Läser Fäbodkullans blogg om regelkrångel. Utmattningsdepressionen har gjort mig byråkratiöverkänslig. Sällan bestigs brevbergen från försäkringskassan.

Jag tvivlar på att beslutsfattarna kan sätta sig in i småföretagarnas verklighet. Däremot förstår jag att företag flyttar verksamheten utomlands. Hur påverkas antalet arbetstillfälle när arbetsgivarens ekonomiska börda ökar eller regeringschefer kallar till sig företagsledningar för att diskutera enskilda beslut.

Regelbördan och kraven som ställs på arbetsgivare var en starkt bidragande orsak till min sjukdom. Vad kostar det att ersätta föräldraledig personal (om du räknar tiden för att rekrytera och lära upp)? (I ett litet företag innebär det ökad arbetsbörda för ägaren.) Visste du att den som är föräldraledig dessutom har rätt till semesterersättning under ledigheten?

Om personalen skadar sig på fritiden inträder sjuklöneansvar dag 2-14. Vad innebär det? Ja, förutom intäktsbortfall och en massa extraarbete för arbetsgivaren ska 80% av lönen betalas ut. I ett litet aktiebolag som ägs av en person innebär det i praktiken minskad lön för ägaren och dubbel arbetsbörda för att lösa situationen.

Ja, jag var naiv. Jag trodde på den enskildes ansvar och delaktighet. Jag trodde att vi kunde göra något bra ihop. Och ja – det har funnits många bittra tankar. Det värsta är att min arbetssituation gjorde att jag försummade de viktigaste personerna i mitt liv – mina barn!

Fortfarande har jag sviter av flera års orimlig arbetsbörda och ansvar. Trots en extremt sund livsstil (regelbunden motion i dagsljus, yoga, ekologisk mat gjord från grunden, massor av antioxidanter dagligen) blir jag sjuk vid minsta nysning. Idag tar jag tröttheten på allvar. Sover och vilar. Sveriges hjältar är inte idrottsstjärnor eller politiker som ryter till. Nej, Sveriges hjältar är alla de småföretagare som trots byråkratiska berg lyckas resa sig varje morgon och fortsätta kämpa för det de tror på. De som den 12:e varje månad fyller på den sinande kassakistan ur vilken byråkratin hämtar pengar till de nitiska tjänstemännens löner, flyktingmottagandeavgångsvederlag till statsråd och andra utgifter som de folkvalda anser vara viktigare än att resurser arbetar vidare i företagen. Jag avslutar med ett citat från Fäbodkullan.

”Att försöka göra rätt, vitt och riktigt i det här fallet har kanske varit mitt livs största misstag, maktrubriken till trots. Det har kostat mig enorma mängder energi. Energi som jag hade velat lägga på att utveckla Karl-Tövåsens fäbod, göra mera och godare ostar och föra kunskapen vidare till kommande generationer.”