Mata småfåglar

Fågelmatning

En hackspett, 12 koltrastar, 18 talgoxar och blåmesar, en tita, en nötväcka, otaliga pilfinkar och gråsparvar, en trädkrypare och några blyga bofinkar besöker oss dagligen. Att mata småfåglar och ge dem vatten är min viktigaste uppgift vintertid.

Tankarna har jag hos Skrivaren och Marit. Veronica Grönte rekommenderade boken Enneagrammet för att fördjupa karaktärerna. I den läste jag om ”Femman” – ”Jag undersöker”. Ju mer jag läste desto mer träffande var det:

”De söker ensamheten, trivs med sig själva som sällskap och känner sig sällan ensamma.”

”Men Femmans självvalda ensamhet kan leda till isolering om hon inte är vaksam på tendensen att i alla lägen dra sig undan.”

”Då femman blir känslomässigt pressad eller känner att hennes gränser överskrids isolerar hon sig ännu mer…. En mental verklighetsflykt blir följden, hon mister sin inre balans och översköljs av orealistiska idéer. Femman blir pladdrig och kan uppfattas som respektlös, både i förhållande till sig själv och till andra.”

”Femman strävar efter att skapa ett eget utrymme där hon får vara i fred för att i lugn och ro ägna sig åt kunskapssamlandet, pyssla om sina samlingar och känna sig trygg i sitt oberoende.”

”Femmans dödssynd är girighet…. ”ger jag blir jag tom”. Då Femman börjar ifrågasätta dessa övertygelser börjar hon också klättra uppåt på utvecklingsstegen.” 

”Att våga dela med sig av sig själv – av sin tid och sin kunskap – tillhör Femmans utvecklingsväg, en väg som öppnar upp för andra att få del av Femmans visdom.”

Enneagrammet började jag läsa för att kunna utveckla karaktärerna i ”Trolldomsprojektet”. Istället hittade jag nycklar jag saknat om mig själv!

På morgonpromenaden funderade jag på hur jag skulle kunna dela med mig och kom att tänka på bloggen. I många år har den känts viktig för mig utan att jag förstått varför. Kanske är det dags att skriva utifrån en annan målgrupp här.

De senaste åren har jag inhämtat kunskap om skrivande och trolldomsprocesserna. Kanske skulle jag dela med mig av insikterna här?

Mitt stora projekt har varit att leva mer klimatsmart. Även här skulle jag kunna dela med mig av tips och kanske inspirera andra. Frågor att diskutera med försäkringskassan.