7 tips för att överleva februari

Februarimörkret får depressionen att våga sig fram ur hörnen. 2002 och 2014 var min energinivå för låg för att kämpa emot.

Det enklaste sättet att tanka energi är en resa till solen. Här är 7 andra sätt:

  1. Dagsljus – allra helst på morgonen. Minst 30 min promenad. (Allt om vetenskap,  Kostrådgivarna.se, Hälsoliv)
  2. Fysisk aktivitet – enklast är morgonpromenader (både ljus, motion och gratis). En tur till simhallen är inte heller så dumt. Passa på att ta med en bok till bastun och dröm dig bort till varmare platser. (Centrum för idrottsforskning, FYSS, Läkartidningen). Eller varför inte cykla till jobbet? (Då får du både dagsljus och motion – samtidigt som du sparar pengar. Cykelfrämjandet.) För min del har yogan varit en räddning (här får man dessutom fokus på antingen.)
  3. Det finns flera studier som bekräftar att naturen förebygger stress. (Epochtimes, Stresscoachen, ICA-kuriren). Även mitt i vintern är det skönt med en skogspromenad.
  4. Fysisk närhet hjälper kroppen att bilda må-bra-hormoner. Det finns studier som visar att regelbunden massage leder till mindre stress (SvtNyttigt.eu, Friskvårdsmagasinet). Lever du i en bra relation är sex en riktig hälsa-boost (Expressen, Ny teknik, Kurera).
  5. Goda relationer är viktiga för hälsan, någon att prata med. (Ny teknik, tommypa.se, improve.me). Lever du i en relation som dränerar på energi finns det kanske någon annan i din omgivning att tala med. Om inte – boka tid hos en samtalsterapeut, psykolog etc. (När livet känns svart är det inte läge för att bryta upp från ett dåligt förhållande. Men det är viktigt att kunna prata om sin situation.)
  6. Dra ner på socker och gluten. Fyll istället på med mat som förebygger depression; lax, ärtor och gröna blad. D-vitamin finns som kosttillskott (Måbra, Kurera, Expressen, Må bra, Utorska sinnet, Svenska dagbladet)
  7. Och tänk efter vad du tycker är riktigt roligt. Oavsett hur mycket du har att göra – avsätt tid för att ha roligt!!! Den dag du inte kommer på någonting som är roligt kan du redan ha passerat gränsen.

Depression är en livsfarlig sjukdom.

För tre år sedan passerade jag gränsen och tappade kontrollen. De sju punkterna betraktar jag som läkarordination. Alkohol, kaffe, socker och gluten är bannlyst. Träning och dagsljus en nödvändighet.