Rots skans

Onsdagen tillbringade jag på Rots skans. Med klarblå himmel och sol var det som att komma till ett sagolandskap.

Vi började med en runda ner i arkivet för att plocka upp några föremål om det skulle komma några som var intresserade av 1600-talet klockan 13.

Än en gång tittade jag på ”trullklämman”, kjolen i fårskinn och studerade de olika knapparna i en jacka. Däremot blev det inte tillfälle att pröva trullklämman.

Till min förvåning dök det upp fyra personer (förutom de som jobbar på Rots skans) som var intresserade av trolldomsprocesserna i Älvdalen. Det var helt underbart att få diskutera varför trolldomsprocesserna uppstod och ta del av deras tankar och jämföra dem med mina.

För dem som inte hade möjlighet att komma dagtid blir det ett nytt tillfälle att diskutera trolldomsprocesserna

Tid: Tisdagen den 20 mars kl 18-20 

Plats: Jällan Tre Björnar (ovanvåningen på huset där det är julmarknad, dörren ut mot vägen – VAR FÖRSIKTIG – trappan är hal)

Tini och Lennart är inte hemma. Därför finns det inte någon möjlighet att gå in i stora gula huset. Det finns inte heller någon möjlighet att få kaffe etc.

Klockan 18-19 berättar jag om min research och bloggen (dvs en kortare information än den på Rots skans som tog ca två timmar).

Klockan 19-20 är det frågestund och diskussion där det även finns möjlighet att se bilder från protokollet som förvaras på Landsarkivet i Uppsala.

Om intresse finns gör jag en repris på gårdagens föredragning om trolldomsprocesserna när jag kommer hit i maj.

 

Idag har jag färdigställt en skrivelse till Hembygdsföreningens styrelse med idéer om hur man skulle kunna ta tillvara det unika kulturarv som finns i Älvdalen.

Under våren kommer jag uppdatera min blogg med fler texter. Rots skans har varit till stor hjälp för mitt skrivande och jag vill verkligen bidra till deras arbete. Kanske hittar de några texter som de kan använda som informationsskyltar?

Nu är klockan snart 12. Morgonpromenad har jag inte kommit ut på. Inget på boken har blivit skrivit, däremot en skrivelse till Hembygdsföreningens styrelse och det här blogginlägget. Inlägget om skoterfärden får vänta till i morgon.