Nödproviant på cykelturen

Vi gillar ytterligheter. Antingen lägger vi pengar på mat med kvalitet. Hittar vi inte någon som serverar mat med kvalitet så tar vi vår nödproviant.

Vad består nödprovianten av?

Ja, det är lite olika beroende på var vi cyklar.

Mitt mat-och sovklocka gör det nödvändigt att planera maten. Här har vi stannat på väg upp till Teide för att äta en macka.

Nödproviant för snabba mellanmål

I en flaska häller vi solrosfrön, pumpafrön, russin, hackade dadlar, kokoschips, kakaoribs och annat som vi har i skåpen. Skakar och vips har du ett mellanmål med snabb energi. Fröna mättar och kakaoribsen ger den där lyckokänslan utan att jag behöver få i mig socker.

På bilden nedan skulle jag tro att jag sitter och knäcker nötter. Lokalt odlade valnötter finns oftast med som nödproviant när vi cyklar utomlands. Bakom mig ligger fickkniven som vi har stor nytta av och på marken ser du en av våra tre vattenflaskor som vi alltid har med oss.

Annika
Via slingrande jordbruksvägar hittade vi upp till TF-326. Rejält uppförslut var det och vi valde att gå. Nödprovianten kom väl till pass. TF-326 var inte så trafikerad och den leder fram till TF-21 och välförtjänt rullning ner till Orotava.

Nödproviant som ersätter en lunch

Ofta planerar vi turerna så att vi kan äta på någon av våra favoritrestauranger. Om vi cyklar på Bjäre och Kullen vet vi att det finns gott om restauranger som serverar mat med kvalitet. Annars tar vi med oss tre konservburkar makrill eller tonfisk. I en av cykelväskorna har vi alltid en gaffel liggande och en paket pappersnäsdukar. Då klarar vi oss alltid tills vi kommer till en affär och kan köpa frukt och grönsaker.

Här har vi dukat upp en enkel lunch när vi besökte Moringa plantagen på Teneriffa. Grönsaker inköpta på lokala marknader och bröd från ett lokalt bageri.

Vad köper ni i affären?

Tomater och bananer skakar sönder på cykeln. Paprika och gurkor funkar däremot att ha med i cykelkorgen.

Är vi utomlands och cyklar älskar vi att proviantera på lokala marknader och i butiker med manuell ost- och charkavdelning. Rökt skinka, några bitar ost och bröd är supergott. Utomlands brukar de sälja tonfisk i olivolja. Underbart att doppa bröd i. (Vi får väl se hur det blir nästa gång … nu har jag ju slutat äta bröd.)

La Matanza de Acentejo
En relativt stor marknad med massor av frukt och grönsaker.

När vi var på Teneriffa åt vi massor av meloner. De klarade sig bra i cykelkorgen. Fågelräddaren har alltid fick-kniv med sig, och det ligger även en sked i min sadelväska.

I nästan varje by finns en liten butik med manuell ost och charkdisk.

Det fina med cykelturer är att du kan göra dem hur dyra eller hur billiga du vill. Om du packar matsäck hemma och ger dig ut på äventyr i närområdet kostar det inte mer än om du skulle stannat hemma.

Här hittar du blogginlägg från våra turer på hemmaplan

22 juli 2018 – Nio timmar kring Söderåsen (Här visste vi att det finns butiker både i Billesholm, Kågeröd och Åstorp.)

29 april 2018 – Söderåsen i vårens tid

15 april 2018 – Söderåsen

24 mars 2018 – till Åstorp

28 april 2014