Trolldomskrisen

Hur många föll offer för trolldomsprocesserna i Sverige mellan åren 1668-1676? På den frågan finns inget svar. Troligen avrättades omkring 300 personer. Hur många torterades och fick men för livet? Hur många barn förlorade en förälder? Om detta lidande vet vi inte mycket.

häxbränningsplats trollkona
Någonstans i Märbäck brändes de halshuggna kropparna på bål. Älvdalens enda minnesmärke över de trolldomsanklagade är denna skylt.

I maj 2014 åkte jag till Älvdalen på skrivretreat. När jag besökte en meditationsstund i kyrkan berättade bänkgrannen att det var i Älvdalen trolldomsprocesserna började. På vägen från kyrkan gick jag in på biblioteket och lånade alla böcker jag hittade om trolldomsprocesserna. Den 9 maj 2014 upptäckte jag minnesanteckningarna från rannsakningen i september 1668.

Första delen i bokserien Eldarna släpps den 21 mars 2020 på Hoi förlag. Vill du köpa ett signerat exemplar i Skåne kommer vi arrangera en bokmässa den 27-28 juni i Billesholms Folkets Park

Skrivprocessen

Under åren som gått har jag sökt svar på många frågor, besökt platser, läst böcker. Men framför allt har jag fantiserat. Det var Mats Söderlund som hjälpte mig att inse att det finns en historia att berätta.

På en vägledd meditation för Tove Folkesson dök Farmor och Marit upp.

Veronica Grönte hjälpte mig att förstå det där med dramaturgi och hur man kan utveckla karaktärerna.

Helena Hansen är den som sett till att det blivit något skrivet.

Research

Trolldomsprocesserna blev min verklighetsflykt, mitt sätt att fylla vardagen med något meningsfullt. Förutom två-fyra resor om året till Älvdalen har jag besökt fängelsehålan i Falun, Fängelsemuseet i Gävle, Armémuseet, Historiska museet, Landsarkivet i Uppsala. Regelbundet har jag planlöst bläddrat i böcker från de rättshistoriska hyllorna på Juridicum i Lund. Jag vill fånga tiden, förstå hur de tänkte. På bloggen (se länkar nedan) kan du följa researchen.

Mats Söderlund föreslog att jag skulle dela upp materialet i flera böcker. Därför samlar jag på intressanta karaktärer som kan belysa trolldomskrisen ur olika perspektiv. Med deras hjälp vill jag förklara vad som ledde fram till att 300 personer avrättades för att ha ingått pakt med Satan. På sidan trollkona.se samlar jag min research.

De styrande: kungar, riksråd, adel

Maktens män: De styrandes hantlangare – och ja – de var uteslutande män.

Kyrkans män: Bibeln var en del av svensk lag, men kyrkan var sakkunniga då det gällde Satan.

Folket har jag delat upp i trolldomsanklagade och anklagare. Vad skiljer dem åt?

Föredrag

I september 2018 höll jag de första föredragen om Trolldomskrisen. Här kan du läsa mer.

Forum

På Facebook har jag startat gruppen Nordiska trolldomsprocesser. Det är min förhoppning att fler som är nyfikna på trolldomsprocesserna ska dela med sig av sina kunskaper.

Två grupper på Facebook har varit ovärderliga för mitt skrivande.

Historiska romanförfattares gille

I gruppen finns kunskap om historiska detaljer. Här har jag också insett hur lätt det är att falla i fällan att berätta om allt man läst. För varje liten detalj krävs oerhört mycket research för att det ska bli trovärdigt. Den researchen delar jag med mig av här på bloggen. (Se fliken trolldomskrisen eller länkarna längst ner på sidan.)

Genusmedveten text

I gruppen diskuteras hur lätt det är att falla i genusfällor. Men framförallt ger gruppen pepp genom att sätta upp mål för veckan och summera vad man faktiskt gjort.

Länkar till blogginlägg om skrivprocessen

Blogginlägg om skrivprocessen

Resor Dalarna

Rättshistoria