Kvinnorätt

Kvinnorätt

Enligt Nationalencyklopedin är kvinnorätt ”en nordisk benämning på den del av rättsvetenskapen som studerar sammanhangen mellan kvinnokön och rättsregler.” 

Sedan vikingatiden är kvinnan underordnad mannen. Hur det var innan kan vi bara spekulera i. (Här hittar du länkar till tidigare funderingar om patriarkala religioner.) Sedan 1921 har kvinnor och män lika rösträtt i Sverige.

2004 utsågs jag till årets Idea med motiveringen Motiveringen till priset är att Annika på kort tid har utvecklat sitt företag på ett framgångsrikt sätt och att hon arbetar för ökad jämställdhet i kvinnors juridiska vardag.

Utöva din rösträtt

Vart fjärde år kan du som är svensk medborgare och fyllt 18 år påverka Sveriges framtid. I riksdagsvalet är du med och väljer riksdagsledamöter. Riksdagsledamöterna beslutar om vilka lagar som ska gälla i framtiden.

När jag röstar ger jag partiet mandat att företräda mig. Fram till igår hade jag aldrig tänkt tanken att riksdagsledamöter skulle kunna ha klansamhället som förebild eller förespråka olika lagregler för kvinnor och män.

Vad hade hänt om det var riksdagsledamöter – och inte nämndemän – som beslutade utifrån klansamhällets kvinnosyn?

Det är inte bara på valdagen du kan påverka framtidens lagar.

Representera ett parti

Processen för att utse vem som ska stå överst på riksdagslistan börjar långt innan valdagen.

Ebtisam Aldebe (en av nämndemännen som fick avgå efter Solna TR B 3551-15) kandiderade för Centern till riksdagen år 2014. Redan 2006 redogjorde hon på sin syn på kvinnorätt.

Det finns fler exempel på hur företrädare för en patriarkalisk kvinnosyn fått företräda politiska partier.

Yasri Kahn (MP)

Mehmet Kaplan (MP)

Jag – och många med mig – tar det för självklart att kvinnor ska ha samma rättigheter som män. Man brukar säga att ”Hälsan tiger still”. Att ovanstående politiker fått förtroende att vara med och stifta Sveriges lagar är ett bevis för att vi måste börja engagera oss för att ta tillvara kvinnans rättigheter.

Engagera dig i politiken

I slutet av nittiotalet var jag ersättare i Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Simrishamns kommun. Trots att jag ytterst sällan var ordinarie ledamot ändrade jag utgången i flera ärenden. Genom att diskutera med partikollegor kunde jag även påverka beslut inom andra förvaltningar. Det är så politik fungerar.

De förslag partierna lägger fram påverkas av medlemmarnas åsikter. Även om du inte vill bli riksdagsledamot kan du påverka genom att engagera dig i nomineringsprocessen, ta reda på de nominerades grundläggande värderingar och se till att de politiska partiernas representanter tillvaratar kvinnors rätt.

De politiska partierna har allt färre medlemmar. Vad innebär det? Jo, det är lättare att få inflytande över politiken. Tycker du att det är viktigt att bevaka kvinnors rätt? Gå med i ett politiskt parti, delta i diskussionerna. Du kan påverka mer än du tror!

Påverka politiker

Det står alla fritt att diskutera med politiker och få dem att ändra inställning. Däremot är det politikers ansvar att inte delta i beslut där de är jäviga. Gränsen för delikatessjäv är luddig.

2006 skrev Mahmoud Aldebe brev till alla riksdagspolitiker där han föreslog hur partierna skulle kunna anpassa sin politik för att locka fler muslimska väljare. Hur mycket påverkades beslutsfattare av detta brev?

Tyskarna blev inte nazister över en natt. En förändring som går i små små steg märker du inte. Kanske är det dags för en kampanj motsvarande metoo där vi uppmärksammar tillbakahållande av kvinnor – inte bara sexuella trakasserier.

Foto Scanpix
Sommaren 2007 engagerade jag mig i ”Ja till Österlen – nej till skifferbrytning”. Expressen den 11 juli 2007.

Påverka opinionen

2007 ville ett bolag bryta alunskiffer på Österlen. På några veckor hade vi samlat in 10 000 namnunderskrifter. Mer än 600 personer kom till mötet med Bergmästaren. Ansökan om undersökningstillstånd avslogs.

De första spadtagen är de tyngsta, precis som när man ska ändra en bäckfåra. När vattnet börjar rinna i den nya fåran hjälper det till att forsla bort och fördjupa. Det socialpsykologiska experimentet ”The third wave” visar hur lättpåverkade vi människor är.

Med sociala medier är det möjligt att påverka utan att skriva brev och ta personliga kontakter. Vi kan inte längre ta kvinnans rättigheter för självklara. För mig är slöja ett tecken på förtryck – men de senaste åren har synen på slöja förändrats. Familjen Aldebes roll i opinionsförändringen ska inte underskattas. 

Årets Qlara 2007 (tror jag att det var). Kvällens tema var grönt.

Våga göra din röst hör! Stå upp för kvinnans rättigheter i olika sammanhang. Men innan du sätter fingertopparna mot tangentbordet – reflektera över Bob Hanssons text som du hittar här. 

”En debattör som är mer intresserad av att visa upp sin egen smarthet än att faktiskt använda den för att nå fram till den andres, är en debattör som med en förenkling i taget aborterar sin egen möjlighet att föra världen framåt.

Det verbala ickevåldet är inte en konstart som kommer få snabba applåder, men som likväl skapar världen.

”Icke-våld innebär inte bara undvikandet av yttre fysiskt våld, utan även av ett inre våld mot anden. Du vägrar inte bara att skjuta en man, du vägrar att hata honom.””

Kvinnorätt enligt Nationalencyklopedin

”Ett utmärkande drag för rättsreglerna är att de är universella, även om den berörda personkretsen ibland är begränsad på visst sätt. Termen kvinnorätt är därför osystematisk ur traditionell rättsvetenskaplig synvinkel. Att relatera rättsreglerna till en viss grupp människor är inte den vanliga juridiska analysmetoden. Här ligger det för kvinnorätten utmärkande, det som gör den ”provokativ”.”

Kvinnor som belyser och ifrågasätter

Helena Edlund

Alice Teodoresco

Sohelia Fors

Sara Mohammad

Maria Rashidi

Annika Braun

Maryam Nazari

Gulan Avici

Nalin Pekul

Amineh Kakabaveh

Islamister i nästan alla partier – Rebecca Weidmo Uvell

Världens mest sekulariserade land? Ann Heberlein