Författare

Efter en hel dags tågresa kom jag fram till vandrarhemmet Tre Björnar. Vitsippor och nysnö. Textsamtal och skogspromenader, men framförallt en meditationsgudstjänst i kyrkan där bänkgrannen berättade att det var här i Älvdalen häxprocesserna började. Sidan om kyrkan låg biblioteket. Där lånade jag alla böcker jag hittade om häxor. När jag skulle lämna tillbaka dem (olästa) upptäckte jag ett A4-kompendium som innehöll avskriften av förhören från september 1668. Min nyfikenhet var väckt. I november 2014 återvände jag till Älvdalen. Då hade jag en idé om att skriva en bok om vårdnadskonflikter med paralleller till häxprocesserna, men häxprocesserna lockade mer och jag funderade på en novellsamling om tolv noveller om häxjakten. På en skrivkurs för Mats Söderlund 2016 frågade han om jag inte skulle skriva tolv böcker istället. Jag omarbetade mitt synopsis till sju böcker. Materialet väckte många frågor. Hur kunde 300 personer avrättas för trolldom i Sverige? Varför började det i Älvdalen? Hur gick rättegångarna till?

I den första boken – Oväsen i Älvdalen – får vi följa kusinerna Anna och Marit som båda anklagas för att ha fört barn till Blåkulla. Målet med den första boken var att gestalta juridiken, men medan jag gjorde efterforskningar växte nya frågor fram. Skulle något liknande kunna hända idag? Mitt svar är ja. Regelverket är förändrat, men paniken inför det okända, nån-annan-ismen och den tysta massans ansvar har inte förändrats på 350 år. 

Ur Svensk bokhandels vårkatalog (191209)

Läs mer

Om Annika Andebark

Kommande evenemang

Utgivna böcker

Skrivretreat i Älvdalen – 4 maj 2014

Researchen på bloggen

Hur bokserien fick sitt namn

Nordiska trolldomsprocesser (faktasida)

Kvinnohistorier

 

Vem tände bålen?

Foto: Håkan Olsén

Sedan maj 2014 har jag sökt svaren på den frågan.

Min bakgrund som försvarsadvokat har varit värdefull för att förstå juridiken och sätta mig in i de anklagades situation.

På sidan trollkona.se hittar du bakgrundsinformation till den prosalyriska berättelse jag skriver på.

De här bilderna är tagen på kyrkhärbret i Älvdalen den 12 september 2018 – 350 år efter att domen meddelades i sockenstugan. Här kan du läsa dagliga blogginlägg med citat ur domen (du kan klicka dig framåt i slutet av sidan.)

Författare Annika Andebark Älvdalen
Foto: Håkan Olsén

 

Just här på kyrkhärbret har många viktiga scener ”kommit” medan jag vänt ansiktet mot solen. I september 2018 höll jag de första föredragen om trolldomsprocesserna. (Mer om programmet kan du läsa här.)

Den 19 maj 1669 avrättades sex personer för trolldom i Älvdalen. I samband med planerar jag hålla samma föreläsningar igen.

Du kan redan nu boka boende på vandrarhemmet Tre Björnar om du vill delta i hela programmet.

Älvdalen trolldomsprocesser
Foto: Håkan Olsén

Vill du boka föredrag når du mig via kontaktformuläret här. 

Författardrömmen

20140404-062411.jpg
Det blev en sen kväll innan jag kom i säng. Mitt liv står nerpackat i bananlådor hos mina föräldrar. Allt gick så snabbt.

Det är dags att släppa det som varit – men jag ger mig tid att gå igenom det som finns.

Igår hittade jag en låda med dagböcker och texter. Tänk, jag hade ingen aning om hur mycket jag hade skrivit.

Där fanns ett block från 2001 där jag skriver att jag vill bli författare. Tänk – att det skulle dröja ytterligare 13 år innan jag tog min dröm på allvar.

När jag läste mina texter tyckte jag så synd om mig själv. Som jag kämpade. Så mycket motgångar jag upplevt.

Men vad jag också kunde se var att smärtan fördjupade texterna. De flöt med en lätthet.

Så – för att enkelt kunna återvända har jag lagt upp några av texterna med rubinen Författardrömmar och tidsinställt till förmiddagar.

20140404-063049.jpg