OVÄSEN till Hoi förlag

Älvdalen trolldomsprocesser

Och jag bara måste skriva några rader här på bloggen för att bevare den där underbara känslan som finns i kroppen just nu. Just efter att ha tryckt skickat på mailet med manuset till min förläggare Carola Rääf.

Tack vare arbetet med boken börjar jag hitta en ny mening med livet. Det här känns verkligen meningsfullt – och jag tror såå mycket på bokprojektet. Det är på riktigt nu!

På riktigt!

Jag nyper mig i armen! Nej, jag drömmer inte.

I går besökte jag Sök och Finn samt Fantasybokhandlen i Malmö (kom aldrig så långt som till akademibokhandlen). Uppgiften var att lämna input till formgivaren. I bakhuvudet surrade förslagen på vad bokserien skulle heta. Förlaget hade föreslagit ”Häxprocesser”, men det kändes inte alls rätt. (Under hela skrivandet har känslan fått styra mer än hjärnan – så varför ändra på det nu?)

Foto: Håkan Olsén
Mer om fotograferingen i kyrkhärbret kan du läsa här

BRAINSTORMING!

Jag skulle behöva er hjälp!
Den 21 mars 2020 släpps den första boken i serien som haft arbetsnamnet ”Vem tände bålen?”

Jag håller med förläggaren om att ”Vem tände bålen?” inte är kommersiellt gångbart (för lång samt fråga). Hon har föreslagit ”Häxprocessen” men jag vill absolut inte använda ordet häxa.

Har DU något förslag på namn för hela bokserien (jmf Millenium, Arn, Det stora århundradet, Wolf Hall).

Så tacksam för all input

Några ord i mitt FB-flöde ljöd högre än andra;

Enbart ”bål” får mig att tänka på en kroppsdel, det funkar dåligt. Du måste nog tala om lite mer vad den handlar om för att kunna få hjälp. Typ vad som blir baksidestexten

Anna Gable Frimodig

Eldens tid

Emma Rehnström

 

Båltändarna

Måns Sjöberg

 

Eldsjälar

Alexander Nilsson

 

”Och de satte eld på människor.”

Med en dårrad om vad det handlar om.

Den funkar.
Lovar.
Lita på en gammal copywriter
Otäckt
Vad det handlar om.
Eld är klarare än bål. Hemskare
Dessutom gör människor sig bilder av det eftersom det är något som händer i meningen.

Mats Genberg

 

Bålbrännarnas tid

Gunilla Lundell

Och så bara fanns ordet där. Så här skrev jag i kommentarsfältet.

När jag läser alla förslagen dyker det upp en ny bild ”Eldarna” – den kan tolkas på så många sätt. Eldarna – de som tänder eldar, som snackar skit. Elden som brinner, bålen. De som tänder elden. Men även glöden i människan som får oss att hela tiden sträva framåt.

Snabbt fick förslaget fem gillamarkeringar och jag skrev ett nytt inlägg på FB som publicerades 9.32 igår.

TACK!

Wow – vilken respons det blev på inlägget där jag behövde hjälp med ett namn på bokserien!

Jag tar alla förslagen med mig – men även förläggarens förslag ”Häxprocessen”. Anledningen till att jag inte gillar det ordet är att ordet ”häxa” inte användes i Sverige på den tiden. Istället för ordet ”process” skulle de använt ”rannsakning” – så ”trolldomsrannsakningen”.

Några frågade vad bokserien handlar om – så här kommer mer information.

Del 1 – Oväsen: Älvdalen maj 1668-maj 1669. Gyris-Marit och hennes barnbarn anklags för trolldom. Rykten växer tills de inte längre kan hanteras och boken avslutas med att några mister livet. Genom Notarien och Länsman får man följa de juridiska grunderna för trolldomsprocesserna.

Del 2 Vrede: Älvdalen 1520 -1527. Gustav Vasa tar makten i Sverige. Dalkarlarna är starka och hade fram till 1520 ingen överhöghet. Det följer flera dalauppror. 1668 har Maktens män all anledning att frukta det upproriska dalafolket – kanske en av anledningarna till att trolldomsryktena angrips hårdare i Älvdalen.

Del 3 Tumult: Älvdalen -1667 då ett tumult äger rum i Älvdalen. En folksamling på flera hundra personer tar sig till Länsmansgården, tränger sig in i Kungens befattningshavares natthärbärge, släpar ut honom på gården och har så när ihjäl honom om inte Pastorn ingripit. Detta är en skam för Länsman som står handfallen inför folkskaran. Några fängslas men ingen straffas. Troligen leder tumultet till att Pastorn hotar folket med Satan från predikstolen. Ännu en pusselbit för att förstå varför trolldomskrisen började just i Älvdalen 1668.

Dessa tre böcker har jag skrivit förlagsavtal om.

I mitt synopsis finns ytterligare fyra böcker som berör religionskriget i slutet av 1500-talet, de första stora trolldomsprocesserna 1614 i Vadsten, trolldomsprocesserna 1668-1676 ur de styrandes perspektiv samt den avslutande delen ”Försoning” som berör hur ett litet samhälle går vidare efter så omvälvande händelser.

Varje bok behövs för att kunna svara på frågan hur det här kunde hända. Men frågan är vad bokserien ska heta. (Jmf Millenium, Arn, Wolf Hall (Hilary Mantel), Släkten, Ättlingarna, Harry Potter, Staden (Per Anders Fogelström))

Jag är överväldigad av alla era fantastiska förslag! Idag är det mycket tåg och busstid – så dagen ska ägnas åt namn på serien, skriva om synopsiser (som var för magert) och redigera början samt tre scener som jag skrev om i lördags. I morgon ska manuset skickas till redaktören!

Det har varit en märklig skrivprocess där mycket hänt tack vare internet och sociala medier. Här på bloggen har jag skrivit om processen hela tiden, omedveten om att det skulle bli en bok.

Och nu är manuset på väg till redaktören. Att inte spara ner känslan här på bloggen vore ett helgerån.

Och så sparar jag ner känslan av tacksamhet för allt engagemang de senaste dygnen!

Puh, manuset skickat till Hoi förlag för vidarebefordran till redaktören. Det finns alltid mer att fixa, mer att tänka på, mer att utveckla. Men nu får det vara bra för den här gången.

Huvudet är tomt efter att ha kramat ur alla tankar kring omslag och namn på bokserien. Och jag är så oändligt tacksam för allt engagemang och all input jag fått de senaste dygnen – både som kommentarer och pm.

När jag läste era tankar (att eldar var en tydligare bild än bål, förslaget om namnet bålbrännare) så fick jag bilder som jag aldrig skulle ha fått upp annars.

Så låt mig presentera bokseriens namn – Eldarna. Så mycket starkare, så många fler härledningar. För utan alla skitsnackare, utan de som förde ryktena vidare hade bålen aldrig tänts. De ryktesspridarna är tidlösa – se bara vad som åstadkoms i sociala medier med fake-news. Ämnet är mer aktuellt än någonsin.

Än en gång TACK!

Länkar

Här kan du läsa om när jag fick veta att trolldomsprocessen började i Älvdalen (6 maj 2014)

Varför började du skriva om trolldomsprocesserna?

På trollkona.se hittar du min research

350 år efter det extraordinarie tinget skrev jag en sammanfattning på min blogg

vLoggar

På Youtube kan du hänga med till Älvdalen 350 år efter det extraordinarie tinget som jag skriver om i den första boken. (Ska bli kul att se om vLoggarna får nya visningar när jag delar dem på nytt. När detta inlägg skrivs har de 316, 714 respektive 466 visningar.)

Min favoritvLogg från Älvdalen är den tredje där ett medium berättar om energivandringar som gjorts på platsen.