Fylld zucchini

Vad är det för mening med att odla om man inte tar hand om grödorna?

För mig handlar det om att hitta nyttiga recept som är lättlagade med råvaror som gör minsta möjliga klimatavtryck.

Det här hittade jag på Mitt kök när vi stod med massor av tomater och zucchini ute i skärgården där det inte var möjligt att ta sig till någon affär för att handla. Sedan har jag fortsatt att modifiera det. Tidsåtgång – ca 90 minuter (men då är tiden när det får stå och dra samt i ugnen inräknad – då kan du fixa något annat undertiden)

Zucchinin innan den varit i ugnen.

Fetaost (200 gr till fyra personer)

Zucchini (funkar även med de jättestora – men då räcker en till fyra personer)

Tomater (5-6 stora för fyra personer. Jag använder kärnorna till omelett)

Lök (2-3 gula till fyra personer och en vitlöksklyfta – men här kan du modifiera – jag älskar lök)

Massor av färska kryddor (oregano, timjan, mynta, salvia, basilika – ös på och våga testa med det som växer. Hur fel kan det bli?)

Olivolja, salt och nymalen svartpeppar

  1. Skär två zucchini på längden och skrapa försiktigt ut fröna med en tesked. Salta halvorna. Fintärna skrapet av zucchinin, salta det också. Låt vara under 30 min.
  2. Under tiden skär du tomaterna i halvor, ta bort fröna och finhackar tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär även fetaosten i små tärningar.
  3. Lägg zucchini-fröna i en sil och tryck ut vätskan genom att trycka på den med en slev eller sked. Blanda det med tomater, lök, vitlök, och Feta. Krydda väl med peppar och örter, tillsätt en skvätt olivolja. Torka av zucchini halvorna torra, med den öppna sidan uppåt lägg dem i en insmord form och pensla även snittytorna med olivolja. Fördela blandningen på halvorna. Placera eventuellt kvarvarande fyllning runt om halvorna.
  4. Beroende på storleken av zucchini, baka i ugnen ca. 30-45 minuter vid 180°C
Tomatfröna med spad sparar jag till en omelette.
Börja med att haka och bryna lök (här hämtad direkt från trädgårdslandet). Knäck i 3-4 ägg och rör med gaffel tillsammans med tomatspadet/fröna. Hacka zucchini och grönkål att blanda i. Toppa med några tomater. Servera direkt ur gjutjärnspannan.