Trädgårdstankar

Fjärilarna fladdrar i de vita fjärilsbuskarna och under plommonträden. De är säkert femtio på varje ställe – och trettio vid cykelaffären. Aldrig har vi haft så många fjärilar.

Jag strövar omkring i trädgården, sätter pinnar och räknar. Tittar på rosenbilder och drömmer om den gula rosenträdgården.

Efter att ha gått igenom rosorna som föreslogs i FB-gruppen har jag en ny lista med rosor som jag vill ha in.

Titta noga på bilden så ser du flera fjärilar. Just nu fladdrar de i mängder.

Klängrosor

Kanske skulle jag kunna göra rosenbågar även över gångarna mot öster och väster.

De här klängrosorna är favoriter i FB-gruppen

Ghislane de Feligonde

Lichtkönigin Lucia, 2 meter

Pilgrim, 1 meter

En klassisk gul Austinros som är populär i Sverige. Fyllda, ljust guldgula blommor. Denna ros har en kombination av kraftigt växtsätt och utsökta, delikata blommor. Blommorna är stora, tätt fyllda i början, sedan platta. De har ett mjukt , sammetsutseende som är speciellt passande för snittblommor arrangerade i en keramikskål. Den har en stark doft som kombinerar den klassiska terosdoften med den engelska myrradoften. I England kan den användas som klätterros, men blir oftast inte så hög i Sverige – men det finns undantag!

Golden Gate, 2,5 meter

Teasing Georgia, 1 meter

Blommorna har den typiska Austincharmen och skönheten – skålformade, med utseendet hos en äkta gammaldags ros. De inre kronbladen i mättat gult; de yttre böjer sig bakåt och bleknar till en ljusgul nyans. Detta ger en praktfull tvåtons effekt. Växtsättet är kraftfullt men samtidigt graciöst. Den har en angenäm, medelstark terosdoft. Den blommar kontinuerligt och verkar ha god sjukdomsresistens. En mycket raffinerad ros. Uppkallad efter Georgia och Ulrich Meyer som är kända mediaprofiler i Tyskland.

I ett bra läge kan man prova att odla Teasing Georgia som en liten klätterros.

Ev i sydöstra rabatten intill körsbärsträd

Leverkusen, 3,5 meter

Till vänster en påfågelsöga och till höger en amiral – båda behöver brännässlor som barnstugor.

Buskrosor över 1 meter

Postillion 1,5 meter

Graham Thomas, 1,2 meter

Den kanske mest kända av alla David Austins rosor. Blev uppmärksammad med pris för årets ros när den introducerades 1982 vid Chelsea Flower Show i England. Rosen har banat vägen för Austins framgångsrika kombination av gammaldags utseende med remonterande egenskaper och ett färgspektrum som är långt bredare än de gamla rosornas. Blomman har en av de renaste gula nyanser som finns. Har ett kraftigt och buskigt växtsätt. Glänsande, blekgrönt bladverk. En utmärkt ros vad gäller både utseende och prestation. Den har en frisk terosdoft med inslag av viol som är typisk för den gula serien.

Blev 2009 invald i rosornas ”Hall of Fame”. Något som bara är förunnat de allra bästa rosorna.

Ev. i mitten vid fontänen tillsammans med Lady of Shalott och Lady Gardener

Chinatown 1,5 meter

Wallerton Old Hall

1,5 meter – ev. i sydöstra rabatten

Detta är en mycket väldoftande ny sort, faktiskt, en av de mest väldoftande av alla engelska rosor. Den har den distinkta myrradoft som sällan finns i rosor, och som  först uppenbarade sig i ”Constance Spry”, och senare i ”Scepter’d Isle”. De knubbiga knopparna har attraktiva stänk av rött. De öppnar sig senare för att bilda en rund, fyllig smörig blomma i varma toner som så småningom bleknar till en mjukare krämig färg. Även när blommorna är helt öppna, behåller de sina vackert rundade former. Denna ros är synnerligen frisk och bildar en yvig buske med många stammar som skjuter från basen. Växtsättet är upprätt och rosen har få taggar.Med sina mjuka färger kan ”Wollerton Old Hall” mycket lätt kombineras med en rad olika färger, planterad med rosor eller andra buskar och perenner. Dess mer upprätta växtsätt gör den lämplig för både formella och informella planteringar. Denna ros placeras med fördel där dess starka doft kan lätt kan uppskattas.

Crocus Rose, 1,2 meter

En robust rikblommande ros med klasar av stora rosettformade blommor som först är skålformade senare med bakåtböjda kronblad. Färgen är mjukt aprikos,bleknande mot gräddgult och crème ut mot kanten – hela blomman blir sedan crèmefärgad när den åldras. Blommorna sitter elegant i änden av de vackert bågböjda grenarna. Bildar osedvanligt fina, täta buskar. Fin terosdoft. Fin att använda som liten häck. Även utmärkt att odla i kruka.

Sitt namn har rosen fått för att stödja “The Crocus Trust” en engelsk organisation som stödjer forskning kring mag-tarmsjukdomar.

Buff Beuty 1,2 meter

En mycket vacker ros som för tankarna till de underbara noisette- och terosorna. Kan användas både som buskros och klätterros. Har medelstora, fyllda, välformade, nickande blommor i stora klasar, vanligen upp till 30 blommor. Mycket eftersökt på grund av de aprikosgula till sämskskinnsgula blommorna i olika nyanser. Doftar ananas och banan. Namnet betyder ’mattgul skönhet’. Tål hetta bra och är Skuggtålig.

Ännu en amiral

Buskrosor under 1 meter

Charlotte 0,9 meter

En av de vackraste gula Austinrosorna. Förtjusande skålformade blommor, tättfyllda, medelstora, med en underbar mjukgul nyans, något mjukare än ’Graham Thomas’. Kompakt, upprätt växtsätt som bildar en fin buskros. Doften har en angenäm teroskaraktär. Passar både som buskros, rabattros och att odla i kruka. David Austin rekommenderar plantering i grupper om 3 eller 5 rosor.

Stockholm 0,8 meter

Stockholm är en vacker ros i Poulsens serie Slottsrosor. Fyllda gula blommor som går bra att använda som snittblommor.

Grace 0,8 meter

Molineux 0,75 meter

Jag sätter pinnar i rabatterna, stegar, måttar. En idé vore att sätta Linneaus och Amber Cover som framkanter i de södra rabatterna och låta rabatterna i norr kantas av lite lägre buskrosor. Dessutom hade det varit väldigt snygg att ha fyra rosor urnt fontänen i mitten. Kanske fyra som var högre än en meter.

Miljoner Tistelfjärilar tog sig över Östersjön i våras. Här tillsammans med en nässelfjäril.

Fontänen

Om jag sätter de allra vackraste Austinrosorna intill fontänen omgivna av jordgubbsplantor och med verbena svävande ovanför sig.

Lady of Shalott, Lady Gardener, Roald Dahl, Graham Thomas

Och en okänd fjäril som jag inte lyckades hitta namnet på.

Sydöst

Kanten med tehybrider bygger jag inifrån mitten och ut – den ska bli en samling – rosor jag spontanköper.

Kanten mot körsbären: Crown Princess Margret och Wallerton Old Hall/Teasing Georgia som kan klänga. Där framför behövs tre eller fyra lite lägre rosor: Molineux, Grace och Crocus Rose

Framför dem en kant av Linnaeus

Sydväst

Kanten mot körsbärsträden: Kordes Aloha och Wallerton Old Hall/Teasing Georgia som kan klänga

Där framför tre lite lägre rosor: Hansestadt Rostock, Golden Celebration, Amber Queen.

Framför dem en kant av Amber Cover

När man blickar mot huset borde det ge en känsla av struktur och lugn. Kanske är rosorna vända mot söder.

Från Söder blir intrycket vilt. Kanten av Kärleksört, en rad med storblommiga rosor och där bakom anas fontänen med de vackraste austinrosorna, rosenbågarna och en kant av rosor i gula nyanser som planar ut med med vilda enkla rosor i bakgrunden.

Den här kanten kan också fyllas ut efterhand. Vi kan börja med att så in den med honungsfacelia.

En Yellow the Fairy vid varje sida om rosenportalen. Sedan en stigande höjd ut mot kanterna. kanske symmetri – något att fundera över.

Åt väster fortsätter jag med Stockholm, Buff Beuty (kanske så hon får klänga i ett träd), Chinatown

Åt öster fortsätter jag med Charlotte, Crocus Rose, Postillion