Gula rosor till trädgården

Efter förra inlägget om den gula rosenträdgården gick jag med i FB-gruppen Rosor, Rosor! och fick massor av underbara rostips. TACK! Tänk så fantastiska rosor det finns. Med dem och mitt förra blogginlägg besökte jag Flora Linnea igår (utan att berätta om alla mina rosenförslag). I flera timmar diskuterade jag gula rosor med Annika. Vilken otrolig kunskap och erfarenhet.

Vad som känns extra kul är att de odlar 99% av rosorna utanför Helsingborg – mellan 800 och 1.000 olika sorter! Här kan vi prata klimatsmart – inga långa transporter i kylbilar, inga bekämpningsmedel som är otillåtna i Sverige. Vettiga arbetsförhållanden – och framförallt rosor som är vanda vid det skånska klimatet.

Så här ser planen ut!

Skissen från rosendiskussionen på Flora Linnea.

Hm – kanske inte helt tydlig.

Jag delar upp de fyra ytorna. Samtliga citat och storleksuppgifter är hämtade från Flora Linneas hemsida. Tanken med det här inlägget är att jag ska ”se” hur det blir innan vi gräver. Hoppar mellan bilderna för att bilda mig en uppfattning om färg och form.

Nordväst

Scentid Garden

Höjd 1,20 Bredd 0,90

(Närmast södra gången)

(Bild kommer – har redan köpt eftersom de inte kommer in igen.)

Poet’s wife (Austin)

Denna ros passar fint in bland de Engelska rosorna med gammaldags utseende även om den har korsats med rosor ur Leandergruppen. Detta märks bl a på det glansiga bladverket. The Poet´s Wife är en fantastisk ros med en stark gul färg som aldrig bleknar. Vackert formerade blommor, lite lägre växtsätt vilket gör den lämplig för framkanten av rabatten. Doften är stark och härlig. Till en början med tydligt inslag av citrus, men med blommans åldrande blir doften sötare. Fin både i rabatten och i kruka.

Höjd 1,20 Bredd 1,0

Tänker den här mellan de två enkla rosorna för att få en variation.

The Poet’s wife doftar fantastiskt. (Flora Linnea 190724)

Fighting Temeraire (Austin 2011)

Fighting Temeraire” är en ros av mycket annorlunda karaktär än de flesta engelska rosor och utgör ett vacker och mycket bra komplement till samlingen. Helt utslagna är blommorna mycket stora, nästan 10 cm och har bara tio kronblad. De är av en kraftig aprikos färg, med en yta av gult bakom ståndarna. När kronbladen är redo att falla, har färgen bleknat till mjukt gul-aprikos. Toppen av de spetsiga knopparna är röda, liksom de nyutslagna bladen och detta stärker ytterligare effekten. ”Fighting Temeraire” är frisk och har ett kraftfullt rundat växtsätt. De många stjälkarna producerar en stor mängd blommor. Doften är medium till stark, mycket fruktig med ett starkt inslag av citronskal. Detta är ett mycket bra val för en blandad rabatt, där den kraftiga färgen kommer skapa ett blickfång.

Höjd 1,50 Bredd 1,20

(Intill rosengången med Ghislane de Feligonde som kommer nästa höst)

Yellow the Fairy

I framkanten sätter vi den marktäckande ”The Fairy” som är 0,8 m hög och 0,9 m bred.

Nordöst

Tottering by Gently (Austin 2018)

Skönheten finns i enkelheten hos dessa enkla gula blommor och den spektakulära vy den bildar när den blommar med mängder av blommor i en plantering med flera rosor. Växtsättet är vackert rundade välgrenade buskar. Lätt till medelstark myskrosdoft. Får nypon, är vacker som häck och attraherer bin.

Höjd 1,20 Bredd 1,20

(Bild kommer – även denna är inköpt)

Eye of the Tiger

Det är kul med annorlunda rosor – som den här Eye of the Tiger som även älskas av bin.

Tangerine Tango

En färgsprakande mindre klätterros från Chris Warner i England. En utmärkande drag är blommans färg: de är orange cinnoberröda med gula kronbladsbaser.  Storlek: 1.8×1.5m.

(Intill pergolan med Ghislande de Feligonde)

Linnaeus

En söt liten marktäckande ros som blommar med halvfyllda mörkt aprikosfärgade blommor i täta klasar. Riklig blomning hela säsongen. Bladverket är glänsande mörkgrön och kontrasterar fint mot de många blommorna.

Passar även bra för odling i kruka.

Linnaeus, en marktäckande remonterande ros som har en svag doft och klarar zon III. Förädlare: Poulsen. Bilden är tagen på Flora Linnea den 24 juli 2019.

Sydöst

Crown Princess Margret (Austin 1999)

Denna utsökta, högväxta buskros har graciöst böjda grenar med stora rosettformade blommor i en underbar persiko-aprikos nyans. Blomman har en stark, fruktig doft som påminner om de gamla terosorna och innehåller allt från geléhallon och juicyfruit till citrus och hasselnötter. Den tillhör ’Leander’ serien som är bra, frisk och härdig för det svenska klimatet. Namnet har rosen fått efter Kronprinsessan Margareta. Hon var barnbarn till Drottning Victoria av England och gifte sig 1905 med dåvarande svenske kronprinsen Gustaf Adolf. Vid seklets början skapade kronprinsessan, tillsammans med kronprins Gustav Adolf, den underbara trädgården på Sofiero Slott i Helsingborg. Denna ros har snabbt etablerat sig som en av våra absoluta favoriter.

Prova gärna att använda Crown Princess Margareta som klätterros i ett gynnsamt läge.

Höjd 1,6 Bredd 1,3

Crown Princess Margret, en Austinros fotograferad på Flora Linnea den 14 juni 2019

Lady of Schalott (2009)

Denna austinros är mycket robust och härdig. Den har också mycket bra motståndskraft mot sjukdomar och remonterar ovanligt mycket under hela säsongen. Knopparna har en mörkt orange-röd ton. När blommorna är utslagna har ovansidan av kronbladen en varm laxrosa nyans som står vackert mot den gyllengula undersidan. Doften är en angenäm varm terosdoft med inslag av kryddat äpple och klöver. Lady of Shalott bildar snabbt välväxta buskar med lätt bågböjda grenar. Rosen är uppkallad efter en av Lord Alfred Tennysons favoritdikter med samma namn. Återblommande. 1,3 x 1,2 m. Zon IV

Lady of Shalott – en austinros från 2009 (Fredriksdals 180612)

Lady Gardener rose (Austin 2013)

Detta är en särskilt intressant ros då det är den första i gruppen Engelska rosor av typen Gammaldags rosor som har aprikosa blommor. Blommorna är stora och har en vacker nyans av riklig ren aprikos som bleknar mot utsidan av blomman.  De är av en rosettform och mycket tätt fyllda med ett stort öga som öppnar sig efterhand,. Kronbladen är löst arrangerade i en fyrdelad formation. Sammantaget en utmärkt ros för trädgården som är kontinuerligt blommande, står sig väl mot regn och är väldigt frisk. Det har en särskilt vacker och starkt tedoft som har inslag av cederträ och vanilj.

Höjd 1,2, Bredd 1

Roald Dahl (Austin 2016)

En anmärkningsvärt rikblommande sort som kommer till sin rätt i nästan alla trädgårdar.Vackra orange-röda knoppar som öppnas och bildar skålformade persikofärgade rosetter med en härlig terosdoft.Växtsättet är mycket attraktiv och den bildar väl rundade buskar med få taggar. David Austin donerar 2,5£ för varje såld ros till Roald Dahls välgörenhetsorganisation som hjälper till att göra livet bättre för allvarligt sjuka barn i Storbritannien.

Vacker i såväl rabatt som i en stor kruka.

Höjd 1,4 Bredd 1

Molineux (Austin 1994)

En mer rikligt blommande och härdig gul ros är svårt att hitta. En utmärkt ros både för rabatten och som solitär buskros. Växtsättet är upprätt, tätt och härdig. Blommorna är tättfyllda, något platta i de yttre kronbladen i en djupgul färgnyans. Den har en välkänd terosdoft med inslag av mysk. Utnämnd till årets ros i England år 1994 och fick extra pris som den bäst doftande rosen av det engelska rosensällskapet (Royal National Rose Society). Uppkallad efter staden Wolverhamptons fotbollsarena.

Höjd 0,75, Bredd 0,6

Molineux, en doftande Austinros fotograferad på Flora Linnea den 14 juni 2019

Sydväst

Kordes Aloha

Återblommande klätterrosor i denna färg är mycket efterfrågade och vi tror att denna ros kommer att bli mycket uppskattad. De starkt orangeröda knopparna slår ut i väl fyllda blommor i aprikos färg med inslag av gult, orange och rosa. Doften är fin och fruktig och bladverket friskt. Har visat mycket god motståndskraft mot svampsjukdomar.

Höjd 3,0 bredd 1,5

 

 

Hansestadt Rostock

Stora, fyllda, aprikosa blommor i klasar. Doft av honung och citron. Bladverket är glänsande grönt. Fin både i rabatt och kruka.

Höjd 0,8 bredd 0,6

 

 

Golden Celebration (Austin 1992)

Denna ros är den största blommande gula rosen i serien. Ännu ett bevis på de underbara gula rosorna i Austins stall. Stora bollformade tättfyllda blommor med en gyllengul nyans som syns på långt håll i trädgården. Den bildar en tätt buske med en fin avrundad form och har något avböjda grenar med ett rikligt bladverk. En pålitlig frisk och härdig ros. Doften har teros inslag i början som sedan utvecklas till en kombination av jordgubbe och sauterne vin. Uppkallad för att fira Austinparets guldbröllop.

Höjd 1,2 Bredd 1,2

 

Golden Celebration, ännu en doftande Austinros från Flora Linnea
Golden Celebration, en austinros från 1992

 

 

Amber queen

Stora, fyllda bärnstensgula blommor med inslag av aprikos. Spiralvända, talrika kronblad. Mild kryddig myskdoft, blandad med sötma.

Höjd 0,8 bredd 0,6

 

Amber Cover

Höjd 0,5 bredd 0,5

Framkanten

Längst i söder tänker jag mig Kärleksört (Herbst freude). Den är fin som marktäckare och döljer vårlökarnas vissna blast. Dessutom blommar de ända fram till hösten och älskas av fjärilar, humlor och bin.

Bakom Kärleksörten tänker jag mig en rad av Tehybrider, men den planeringen får jag återkomma till i eget inlägg.

Vad tror du om den här planen?