Bokserien Eldarna

Vem tände bålen?

Den frågan har följt mig sedan maj 2014. Frågan har lett fram till synopsis för sju böcker. Första boken i bokserien – OVÄSEN i Älvdalen – släpptes 21 mars 2020. På den här sidan har jag sammanställt länkar till en del av det material som finns här på bloggen och som jag använder i skrivandet av resten av bokserien.

Juridiken

En stor del av researchen för Oväsen i Älvdalen ägnade jag åt att förstå juridiken. I boken lät jag de två nämndemännen företräda de två doktrinerna som fanns 1668. Här hittar du mer om juridiken.

I Vrede i Älvdalen gräver jag i relationen mellan människa och naturen – det vi kallar Allemansrätten.

Nordiska trolldomsprocesser

Oväsen i Älvdalen handlar om den första processen i ”Det stora oväsendet” som pågick 1668-1676 när omkring trehundra personer avrättades för trolldom. Men det har förekommit betydligt fler häxprocesser i Sverige och Norden.

På sidan Trolldomsprocesser vill vi ge en överblick, men vi behöver hjälp att hitta information och uppskattar om du delar med dig via FB-sidan Nordiska trolldomsprocesser. Vi samlar sedan länkarna på den här sidan i väntan på att Trolldomsprocesser uppdateras.

Människorna

I Oväsen i Älvdalen ville jag förstå människorna som var involverade i häxprocesserna. Därför har jag sparat ner tankar och information om dem här på sidan. En innehållsförteckning till materialet hittar du här.

I Vrede i Älvdalen har jag letat spår efter den religion som var innan asatron. Via Peder Svarts Krönika fick jag upp ögonen för en annan historia än Gustav Vasas – den om Kristina Gyllenstiernas kamp för sina söners makt. På den här sidan har jag samlat länkar om karaktärerna i Vrede i Älvdalen.

Platserna

På bloggen skriver jag om olika platser som jag besöker för skrivandet. Här samlar även länkar för att snabbt kunna inspireras.

För att på sikt uppdatera platserna på Trolldomsprocesser sparar jag länkar och info här.

Här hittar du inlägg om olika städer.

Liv och folktro

På den här sidan samlar jag länkar om livet och folktron.

Tidslinjer

Tidslinje för Oväsen i Älvdalen

Tidslinje för Vrede i Älvdalen

Läs mer

Frågor om häxprocesserna

Sammanfattning av häxprocesserna i Älvdalen 1668-1669

På sidan Kvinnohistorier kan du köpa böcker om häxprocesserna. Fler lästips hittar du här.