Bokserien Eldarna

Vem tände bålen?

Den frågan har följt mig sedan maj 2014. Frågan har lett fram till synopsis för sju böcker. Första boken i bokserien – OVÄSEN i Älvdalen – släpptes 21 mars 2020. På den här sidan har jag sammanställt länkar till en del av det material som finns här på bloggen och som jag använder i skrivandet av resten av bokserien.

Juridiken

En stor del av researchen ägnade jag åt att förstå juridiken. I boken lät jag de två nämndemännen företräda de två doktrinerna som fanns 1668. Här hittar du mer om juridiken.

Nordiska trolldomsprocesser

Oväsen i Älvdalen handlar om den första processen i ”Det stora oväsendet” som pågick 1668-1676 när omkring trehundra personer avrättades för trolldom. Men det har förekommit betydligt fler häxprocesser i Sverige och Norden.

På sidan Trolldomsprocesser vill vi ge en överblick, men vi behöver hjälp att hitta information och uppskattar om du delar med dig via FB-sidan Nordiska trolldomsprocesser. Vi samlar sedan länkarna på den här sidan i väntan på att Trolldomsprocesser uppdateras.

Människorna

Jag ville förstå människorna som var involverade i häxprocesserna. Därför har jag sparat ner tankar och information om dem här på sidan. En innehållsförteckning till materialet hittar du här.

Platserna

På bloggen skriver jag om olika platser som jag besöker för skrivandet. Här samlar även länkar för att snabbt kunna inspireras.

För att på sikt uppdatera platserna på Trolldomsprocesser sparar jag länkar och info här.

Här hittar du inlägg om olika städer.

Liv och folktro

På den här sidan samlar jag länkar om livet och folktron.

Läs mer

Frågor om häxprocesserna

Sammanfattning av häxprocesserna i Älvdalen 1668-1669

På sidan Kvinnohistorier kan du köpa böcker om häxprocesserna. Fler lästips hittar du här.