Julfirande på Helsingborgs slott 1656

Ur Barkhes döttrar av Bodil Mårtensson

”Låt Julgillet här på Helsingborgs Slott, detta Herrens välsignade år 1656, begynna!” utropade han sedan och möttes av ovationer.

Sorlet tog genast sin början igen, och nu slöt även musikerna upp med lättsam taffelmusik medan betjäningen bar in kulinariska höjdpunkter på dignande brickor.

Det fanns stekar av allehanda slag, förföriskt doftande av mynta, körvel och olika andra kryddor. Helstekta, vinbräserade och färserade gäddor, lax, ål och sill av alla de sorter fyllde snart borden.

Liksom pastejer och patéer med syltade frukter och grönsaker, och fåglar förföriskt stekta och serverade i fantasifulla skrudar som festlig anblick. Honungsglaserade rotfrukter, bröd, frukt och nötter bjöds ständigt runt som sovel.

”Ingen, utom den nedrigaste lögnare, ska kunna hävda man gått härifrån hungrig eller missnöjd”, berömde Fredrik och höjde kristallglaset till skål.

Det konserverade – korvar, saltat och rökt kött och fisk – var också uppskattat men fordrade snart mer dricka.

Vinet flödade, liksom det starka Brandweinet och gott kryddad aqua vitae.

Men för att inte täppa igen magen alldeles och drabbas av magont och obehaglig gasbildning var det nödvändigt att då och då röra sig i dansens virvlar. ”