Kloka gummor

Ur ”Bränn häxan” av Börje Isaksson

”Att en olycka inträffade eller någon blev sjuk måste ha en orsak. På vikingatiden (ungefär år 800-1000) ansåg man att osynliga varelser, som dvärgar, älvor och vättar, satte sjukdom på personer som retat dem.

De osynliga kunde orsaka sjukdomar som älvablåst (nässelutslag), skabb, ledvärk, skott (som ryggskott) och mycket annat.

Längre fram när kristendomen slagit igenom ansåg många istället att det var Den onde, Satan som också kallades Fan, som orsakade sjukdomar och annat elände.

Människorna försökte skydda sig mot sjukdomar med hjälp av magi. Och magin kände de kloka gummorna och gubbarna till.

Dessa kloka gummor och gubbar kallades på några håll för viskarlar och viskvinnor, på andra kuckelgubbar och trollkärringar och på somliga platser häxor och kuslerigubbar.

Om man gick till en klok gubbe eller gumma kunde han eller hon säga, att man skulle offra ett mynt i en källa för att bli vän med de osynliga. För att skydda sig mot troll sydde man in arsenik i kläderna och barn som var ute och lekte fick ofta en kopparslant att ha i fickan. Den skyddade dem mot att komma bort.

Den som ville hindra det onda från att komma in i ett hus kunde borra hål i tröskeln vid ytterdörren och sedan släppa ned en levande orm och en kopparbit. Det var också vanligt att man bar en stålbit i en liten läderpåse runt halsen. Stålet skyddade mot mycket ont.

Även salt, vitlök, fläder, linfrö, bärnsten mm ansågs skydda mot sjukdomar och ”det onda”.

Men många blev ändå sjuka. Då var det dags att gå till den kloka gumman eller gubben igen. Han eller hon ägde många magiska redskap. Där fanns torkade växter, frön, brännvin, svavel, kvicksilver, jord från gravar och ben från döda, spikar som tagits från likkistor, damm från kyrkan, trollkniv och mycket mer. Många kloka hade också en svartbok med magiska formler som lästes för att driva ut sjukdomar.

När häxjakten började visste folket i byarna genast vilka som var häxor. Det var de kloka, de som var i förbund med djävulen, de som kunde förvända synen på folk, förtrolla dem och som kunde flyga genom natten.”