Listerlandet på cykel

Under tidigt 1200-tal grundades Bäckaskog som ett premonstratenskloster. Vid reformationen 1537 blev klostret indraget till den danska kronan och gavs som förläning till ätterna Ulfstand och Brahe. 1584 skänktes Bäckaskog till Henrik Ramel som under åren 1584-1653 byggde om klostret till en befäst slottsanläggning. Det var då Bäckaskog fick sin nuvarande utformning.

Enligt SMHI skulle Listerlandet få halvklart med västlig vind som skulle vända till sydlig. Himlen var jämngrå när vi vaknade, sommarvärmen försvunnen.

Vi unnade oss en lång frukost med utsikt över slottsträdgården. Ägg och bacon, våfflor med vispgrädde, melon, smörgåsar med skinka, leverpastej, gurka, paprika – och ännu mer melon av alla tre sorterna – i den ordningen.

Länkar

Bäckaskogs slott – wikipedia

Det fanns flera kloster i Skåne under medeltiden. På Länsstyrelsens hemsida kan du läsa mer. 

Bäckaskogs kloster var ett premonstratenskloster, liksom Thumatorp nere på Österlen.

Troligen bidrog ärkebiskopen Anders Sunesen till att klostret anlades i Bäckaskog.

1678-1685 innehades Bäckaskog av Rutger von Aschenberg, som hade det högsta befälet över trupperna i Skåne. Han fick ansvaret för försvenskningen av Skåne. 1685 blev Bäckaskog översteboställe vid Södra Kavalleriregementet. 1782-1817 bebodde Generalguvernören Johan Christopher Toll Bäckaskog. Han utökade trädgården ner till Oppmannasjön genom att plantera nya träd.

Slottsmiljön är speciell på Bäckaskog – men den stora upplevelsen är maten.

Från 1818 arrenderade Oscar I slottet och överlät det sedan till sin son Karl XV, som vistades på Bäckaskog varje sommar från 1845 till sin död. Han lät bygga bostäder för anställde, trädgårdsmuren med ett nu rivet orangeri. Fram till år 1900 disponerade hans dotter, drottning Louise av Danmark, slottet. Sedan 1935 är Bäckaskogs slott statligt byggnadsminne. Statens fastighetsverk förvaltar byggnaderna och parken sedan 1996.

Receptionisten berättade att Karl XV tillbringade somrarna på Bäckaskog där andra våningen inreddes till paradvåning. I gaveln intill tornet hade kungen sitt sovrum medan drottningen hade sovrum vid andra gaveln. Till Kungen sovrum kunde man ta sig upp genom tornet. Han lär ha många ättlingar i trakten.

Till Karl XV:s sovrum kunde besökare föras obemärkt genom trappan i tornrummet.

Bäckaskogs slott är infopoint och vi fick med oss en karta över Smugglarrundan. Redan i Gualöv tittade solen fram och vi fick en av våra allra bästa cykeldagar. Det var så många vackra vyer jag ville filma till vloggen att mobilen dog redan i Edenryd. Ja, ja – jag lär mig efterhand.

Länkar till cykelvägarna

Smugglarrundan

Humleslingan

Sydostleden

Cykelspåret

Cykelled Listerlandet

Sverigeleden 

Skräbeån flyter från Ivösjön via Bromölla och Nymölla ut i havet. Att det funnits en kvarn vid Nymölla finns dokumenterat sedan 1624.

Länkar

Om kvarnen vid Nymölla

I Edenryd stod det penséer längs vägen. Vi parkerade cyklarna och fick en trevlig och lärorik stund.

I Edenryd stannade vi vid en butik fylld av lokala produkter som även erbjöd fika med hembakat.

Kött producerat på gården eller granngårdarna, grönsaker, ärtor och bönor i lösvikt. Den här sortens affärer behövs det fler av längs cykelvägarna.

Ägaren mötte oss på gården och sa att vi kunde få sitta inne i det gamla gästgiveriet och fika. Om det inte vore för plastmattorna, furupanelen och skinnsoffan var det som om tiden stannat. Vilken potential denna byggnad har!

Vilken lokal. Originalmålningar på väggarna. Om inredningen från Bed & Breakfasttiden åkte ut skulle det vara som om tiden stannat.

På en informationsskylt om Smugglarerundan fick vi veta att det var i ett skjul nedanför Gästgiveriet i Edenryd som smugglarna gömde de dyrbara tygerna och senare spriten. Vilken spännande historia!

Det här stället skulle jag vilja vara med och utveckla till en självklar paus för cyklister.

En glass från Ottoglass, hembakad chokladkaka och äppelmust i solen.

Vyerna blev bara bättre och bättre. Från Edenryd följde vi Cykelspåret längs Valjeviken upp till Valje och sedan tog vi Sydostleden ner till Sölvesborg. Enligt cykelkartan skulle Sydostleden vara grusad – men hela sträckan var asfalterad och slingrade mellan kuddar av vitsippor.

Vägen från Valje Herrgård ner till Sölvesborg var en av turens bästa.

Vyerna blev bara bättre och bättre, slingrande asfaltvägar genom vitsippshav. Det finns ett klart samband mellan bra cykelvägar och antalet cyklister. På Listerlandet mötte vi fler än någonsin. Vi stannade och pratade med fyra Karlshamnsbor som var ute på geocaching. Alla sätt att komma ut i naturen och röra sig är bra! Själv har jag inte prövat och nu har vi fullt upp med att äta och sova oss igenom alla ställen i Skåne.

I Sölvesborg cyklade vi 760 meter på Europas längsta gång- och cykelbro.

Bron från Sölvesborg över till Kaninön och till Listerlandet var en upplevelse att cykla över. Vi provianterade clementiner och choklad på Netto och tankade energi på Kaninön innan vi fortsatte längs småvägar ut till Hörvik som var dagens mål eftersom jag läst på Tripadvisor om restaurang Kajutan.

Länkar

Europas längsta gång- och cykelbro. 

Hörvik – en okänd pärla med fantastisk mat.

Hörvik visade sig från sin bästa sida, klarblå himmel och nästan inga bilar. En asfalterad väg längs havet, söta hus och gemyt. Och maten var verkligen värd att cykla långt för. Vi satt på framsidan och bara njöt av solen. Varje rätt var lika vällagad – ändå är det efterrätten som etsat sig fast. Vi delade en chokladtriologi – rejält tilltagen portion och såå god.

Vägen längs havet från Hörvik till Krokås är också en pärla.

Vi följde havet upp till naturreservatet Spraglehall.

Hamnen i Krokås

På berget hittade vi en märklig byggnation. Vad det var lyckades vi inte få svar på, men gissar på en utomhusscen. Platsen var i alla fall magisk. På informationsskylten kunde vi läsa från detta stenbrott hade gatstenar levererats bland annat till Hamburg och Berlin. Att cykla som vi gör är lärorikt.

Vi pratade med ett trevligt par från Karlshamn som rekommenderade en promenad in i hagen bland vitsippor, blåsippor och nunneört.

Slingrande stigar bland vitsippor, blåsippor och nunneört.

Listerlandet som cykeldestination har jag aldrig hört talas om – men hur området utvecklats borde vara en förebild för andra som vill utveckla cykeldestinationer.

Vackra vyer i kombination med väl markerade cykelleder.

Dagens cykling

8,1 mil längs välskyltade cykelvägar.

Utgångspunkt: Bäckaskogsslott

Humleslingan och sedan Sverigeleden till Gualöv.

Sydostleden till Nymölla och Smugglarrundan/Cykelspåret/Sydostleden via Edenryd till Valje.

Sydostleden till Sölvesborg och småvägar via Mörby backe, Mörby, Mjällby, Horsaby till Hörvik.

Vägen längs havet till Spraglehall och sedan Cykelled listerlandet till Mjällby Ljunga och kortaste vägen till Mjällby. Från Mjällby följde vi Cykelled Listerlandet till Sölve. (Leta upp skyltarna, den är inte lätt att hitta annars. Det är en asfalterad banvall och du slipper biltrafiken.)

I Sölvesborg gick vi på Sydostleden (för att den var så fin att cykla till Valje). I Valje tog i Smugglarrundan till Bromölla. Återigen – se till att följa leden som slingrar genom bostadsområden och kusten med väldigt lite bilar. Efter att ha passerat E22 var det grus en liten bit – men håll ut – det blir bättre.Från Bromölla följde vi Humleslingan till Gualöv och sedan var det samma vägar som vi utgick ifrån (Sverigeleden och Humleslingan).

2 svar på ”Listerlandet på cykel”

  1. Ann-Christin Hansson skriver:

    Vilka vackra bilder!
    Tycker det är så roligt att du även ger tips på boende och matställe!

    1. Tack igen!!!

      Har haft långa diskussioner med dottern om hur man skulle kunna göra en intressant blogg/vlogg. Så det är egentligen hon som ligger bakom alltihop. Vi älskar att cykla och jag älskar skriva och fotografera – men hur man ska nå ut har jag ingen aning om. Allt det där får den yngre generationen sköta.

      Har kommit på att trädgård och natur går hand i hand med cyklingen – så försöker få lite struktur även på de inläggen.

      När det gäller bilderna så är ju vädret halva grejen 🙂

Kommentarer är stängda.