Nijmegen

Målet för cyklingen var att komma till Nijmegen för att uppleva snabbcykelvägarna till Arnhem, men ingen förstod när jag försökte förklara. Nijmegen uttalas inte alls som det stavas. Tänk dig ett skånskt ”nej” – dvs Naj och Me. Sedan kommer det ett guturalt läte långt nere ifrån halsen som vi inte använder i Sverige. Närmast kan det väl beskrivas som att det liknar ett skånskt R. Så ’naj-me-ren’.

The right bridge was very important in the second world war. There you also find the oldest part in Nijmegen – the Walkhof.

När vi till slut lyckades få folk att förstå (genom att peka på kartan) sa alla att det var ett bra val (Arnhem var dock inget de skulle rekommenderat).

We found this fish wagon at the market in Nijmegen, but they had not opened yet.

Tillsammans med Maastricht är Nijmegen den äldsta staden i Nederländerna. Båda dessa städer anlades av romarna någon gång runt Kristi födelse. Då var floden Waar gränsen för det romerska riket. Norr om den bodde germanerna och andra krigiska stammar.

This was the only sign we found about the Roman time in Nijmegen.

Tyvärr hittade vi inte några lämningar från Romarriket när vi besökte Nijmegen. Staden bombades av misstag sönder under andra världskriget. Uppbyggnaden är riktigt osmakligt gjord med många fula femtiotalshus och breda bilgator. Om du går runt och verkligen tittar kan du hitta riktiga guldkorn mitt bland allt det fula.

In Nijmegen we found this house near the Valkhof. We was told that it is the oldest house in Nijmegen. The stocks are dated to 1327 and 1333. Today they serve pancakes here. I don’t think a pancake can be more delicious than Via Gladiola

Vid bron mot Arnhem låg den ursprungliga staden. Här finns rester kvar av den gigantiska borgen Valkhof. I spåren av den franska revolutionen revs borgen 1797 de den ansågs symbolisera feodalt förtryck. Kvar finns en några murrester och ett litet kapell med en miniatyr av hur borgen en gång såg ut.

Now we found Valkhof. So amazing place that I want to study more.

Som den historienörd jag är skulle jag kunna tillbringa hur mycket tid som helst med att stå uppe på Valkhof och fantisera hur det sett ut här en gång. Cykelhandlaren har dock inte tålamod till sådana fantasier. Vi var ju på väg till snabb-cykelvägen, så det var bara att följa med över bron – även den med en historia.

We visit the area between Nijmegen and Arnhem because we read about this bicycle-highway. There was serval historical places – but I don’t think they are the most attractive places. Nijmegen has so much traffic and Arnhem is a quite modern big city.

Valkhof

År 777 firade Karl den Store påsken i Nijmegen och gav order om att ett palats skulle byggas på klippan där romarna en gång haft sin fästning. Kanske byggdes det nya palatset med stenar från romarnas fästning.

Fredrick Barbarossa utvecklade palatset till en borg. Tänk vilka händelser som utspelats på den här platsen.

Källa: Livius.com

Länkar

Här kan du läsa mer om när vi var i Nijmegen

Är du intresserad av slott och borgar hittar du mer på topkastelen.com, oranjeroute.nl och Holland.com