Att göra i Amsterdam

När jag diskuterade sociala medier med Dottern i våras sa hon att jag behövde nischa mig – ha ett fokus. Vi kom fram till att cykling skulle vara fokus – men inte bara cykling – utan även det du kan uppleva. Vi kokade ner det till orden Äta – Sova – Uppleva.

Cyklingen i Nederländerna blev början till den nya sidan. Nu har jag skrivit ett blogginlägg om dagen. Fortfarande famlar jag – men snart är jag nog redo formulera texter för cyklat.se. Upprepningar blir det säkert så du behöver ha tålamod för att följa min resa till att bli en Cykelinfluenser.

Dagens inlägg är på temat Göra – och jag börjar med Amsterdam.

What a bike-town. I love bicycling here every second. It was a wonderful feeling to be one of all this thousands of bicyclists. And so beautiful town. But I also get very tired of all this people everywhere.

Ost och tulpaner

I Stories sammanfattade jag Amsterdam med Ost, Sex och Cyklar.

Visst finns det massor av blommor – men när vi vandrar längs blomstermarknaden känns det bara som ett enda stort turistjippo. Längs gatan finns inte mindre än fyra ostaffärer som alla säljer ostar från Henri Willig. Jag menar – hur unikt är det att ta flyga till Amsterdam över helgen och besöka blomstermarknaden?

I have never seen so many bikes. They are everywhere. And I love this bicyclefeelring!

Nåja – slutklagat.

 

Cyklar

Den stora upplevelsen med Amsterdam är att cykla. Vilken känsla att vara en i mängden, flyta fram som en lång orm.

Cyklarna finns överallt – och jag skrattar mig igenom timmarna i Amsterdam. Allra flest cyklar finns det vid Centralstationen. De finns överallt, i cykelställ, i låsta cykelgarage, på pråmar i vattnet. Det kan inte räcka med tusentals.

Och allra bäst är det att cykla i Vondelpark. Alla städer borde ha en stort cykelstråk som det här. Den asfalterade vägen är bred. Här finns plats för alla – vinglande barn, elcyklarna, inlinen, barnvagnsflanerarna, hundpromenerarna. Alla samsas de om utrymmet för det finns så gott om plats.

Här känns inte trafikens avgaser och ljudutsläppen anas knappast bakom ridån av fågeltjatter. Det är grönt och lummigt. Tänk att det kan vara så härligt att cykla i en storstad.

Sex

Du har inte varit i Amsterdam om du inte besökt Red light district.

Jag måste erkänna att det inte alls är vad jag väntade mig. Inga mörka gränder, inget hysch, hysch. Nej – här är sex en naturlig del av livet – så som det borde vara överallt. Vägg i vägg med vanliga restauranger ligger sexbutikerna. Här är det ok att pröva ut rätt klämma för bröstvårtan för att öka den sexuella känsligheten. Du kan även få råd om vilken Live show som är mest sevärd för tillfället (jo, det lär finnas flera stycken).

I fönstren står halv och helnakna kvinnor (men inte en enda man) redan mitt på dagen. Jag måste erkänna att jag tycker det är lite pinsamt. Många fönster gapar tomma och vi får veta att även här har Internet förändrat marknaden. Internet är ett bättre och billigare skyltfönster.

Så här i efterhand önskar jag att vi hade besökt prostitutionsmuseet istället för erotikmuseet. Det finns så många frågor. Hur ser en prostituerad på sitt yrke?

Sex
It was a rainy day and we visit the Erotic museum. It could have been interesting – but it was not worth a visit.

Så klart måste vi även besöka en live-show.

Kön är redan lång fastän det är tidigt på kvällen. Vakterna utanför är biffiga och frågar om vi ska ha drinkar eller inte. Eftersom ingen av oss dricker alkohol köper vi biljett utan drinkar och betalar 45 EUR per person i entré. Jag slår ner blicken och kinderna värmer när jag får en slickepinne i form av en kuk.

Liveshowen är som en cirkus som rullar på utan början eller slut. Vi smyger oss in och slår oss ner på två lediga stolar. Det är som en stor biosalong, längst fram på scenen ligger en kvinna på ett upphöjt podium. Över henne sitter en kille på knä och stöter i takt till musiken. Min första reaktion är obehag och jag tittar mer på publiken än på scenen.

Det är förvånansvärt många kvinnor i publiken. De flesta tycks vara par i alla möjliga åldrar och nationaliteter. När ridån går ner kommer en ”drinkutdelare”. Han påminner om gamla tiders godisförsäljare med låda på magen.

Nästa nummer är betydligt lugnare. En tjej med barnslig uppsyn, höga klackar och kort kjol ”dansar” in på scenen. I takt till musiken tar hon av sig plagg efter plagg och börjar sedan dra ut ett snöre som påminner om en tampong. Hela numret handlar om hur hon går runt på scen och drar i snöret som till slut innehåller bokstäver som bildar ord. Jag tror det är något om att hon älskar Amsterdam.

Så här i efterhand är det två nummer som jag minns som riktigt bra. Dels en tjej som som är otroligt duktig på pool dance. Visserligen trillar brösten ut då och då – och jag antar att det är det som är grejen. Men Herregud – varför gör vi naken kropp till något konstigt?

Det andra är en kille klädd i poliskläder som drar upp fyra unga tjejer på scen. Tjejerna ”tvingas” hjälpa honom av med kläderna. Verkligen ett humoristiskt och eggande nummer.

I övrigt handlar mycket av mina tankar om vad det är som är fult med sex. Varför det ska vara så mycket hysch-hysch kring nakna kroppar. Och jag funderar på religionens roll i detta. Nåväl – de tankarna sparar jag till en annan gång.

Red light distrikt är verkligen inte var vad jag väntat mig. Känslorna är motstridiga och jag har fortfarande inte någon uppfattning om vad jag tycker. Japp – jag har varit där – men gillar jag det? Ingen aning.

Amsterdam by night – an amazing town