Cope utbildning

image

Ystads skolor och socialförvaltningen arrangerar utbildning för att hjälpa tonårsföräldrar bli tryggare. Konceptet kallas COPE.

Intressanta diskussioner och kloka reflektioner kring visade filmer.

Kvällens tema – Uppmärksamhet och beröm – Lär känna din tonåring igen!

Utifrån film som vi såg kom vi fram till följande misstag som vi föräldrar kan göra; negativt kroppsspråk, negativ kritik, lyssnar inte, ointresserad, oengagerad, glömmer säga hej och bekräfta, inte fånga tillfället, glömmer ge beröm, nedlåtande

Alternativa ageranden: aktivt lyssnande, intresserade frågor, läsa ordentligt när ungdomarna visar sina arbeten, respektfullt bemötande, möta blicken, vara postivt engagerad, kroppskontakt, sitta ner med tonåringen, ge beröm.

Fyra sätt att förbättra relationen till din tonåring;

1. Tillbringa mer tid tillsammans med din tonåring (uppgiften till nästa gång att fundera på aktiviteter som vi båda tycker är roliga)

2. Aktivt lyssnande

3. Uppmärksamhet och beröm

4. Berätta om dig själv (inga moralkakor)

Kursen är kostnadsfri och inbjudan har gått ut till alla tonårsföräldrar i kommunen. Vi var 9 personer varar tre par. Är vi verkligen inte fler som känner att vi behöver en kurs för att bli en bättre förälder?