Äppellimpa, hämtat ur tidningen Buffé från ICA

Två limpro

5 dl vatten

1/2 pkt jäst (25 gr)

2 äpplen

3/4 dl honung

1 tsk salt

7 dl rågmjöl

10-11 dl dinkelsikt

1. Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll ppå vattnet och rör runt tills jästen lösts upp.

2. Riv äpplena grovt. Tillsätt äppelriv, honung, salt och nästan allt mjöl i bunken, spara lite till utbakningen.

3. Arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

4. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 tim.

5. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Ta upp degen på mjölat underlag och dela den i 2 delar. Forma till 2 limpor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.

7. Ställ in bröden nederst i ugnsvärmen till 225 grader. Grädda i 30-35 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.