Disk defragmentering

Ystads saltsjöbad

Dottern får hjälpa mig ladda upp filmen – och jag inser hur hopplöst stenålder jag är på datorer… Klarar inte ens få ner texten under filmen – så jag ger upp och börjar på ett nytt inlägg… Det här tekniska får mig att tappa tråden…

Där i vattenbrynet får alla tankar plats att utvecklas. Sociala medier är verkligen spännande – men hur ska jag använda det i Advokatbyrån?

Får ett meddelande på Facebook;

God söndag!
På Twitter advokatbyran.nu står det: ”Vi vill göra det svåra enklare genom att förmedla förklara juridiken så att en tonåring förstår.”
Ska det vara både förmedla och förklara som det står?
Varför jämföra med en tonåring, är det era kunder?
För mig hade det känns mer naturligt med ”så att alla förstår”.
Som du märker är jag nyfiken på tankarna bakom.

  • Annika Andebark

    för 2 timmar sedanSkickat från mobilen

    Annika Andebark

    • Tack… Felskriv. Skriver utifrån hur jag pratar med barnen. Dottern skrev ordlistan. När det gäller brottmål är det ungdomarna jag skriver för. Det är där den viktiga förändringen kan ske.

  • OK. Tack för svaret! För mig som läsare är det inte givet att ungdomar är din målgrupp.
Tänk så mycket resurser SEB har att lägga på sin närvaro i sociala medier. Mina resurser är helgerna där jag surfar runt och tar del av andras erfarenheter. Dialogen med vänner på FB och bloggens läsare. Funderar på kommentarer. Antagligen har han rätt. Hittills har jag inte fått en enda kommentar från en tonåring.
Samtidigt – när jag skriver kan jag nog fortsätta tänka att en tonåring ska förstå. Då förklarar jag mer basic.
hav, stenar

Funderar över gårdagens diskussion hemma hos mina föräldrar. Min mor förfärades över något hon sett på TV. Det hade gjorts en anmälan om sexuellt utnyttjande av barn. På förälderns dator hade det hittats en film där de egna barnen sprang nakna. Detta hade lett till att barnen hämtats på dagis, att pappan hade blivit häktad. Min mor beskrev upprört hur han hade fått ha handbojor på när han kom till tingsrätten.

Saknaden efter en familj

Ja, att bli oskyldigt anklagad måste vara fruktansvärt!!! Det är där advokaten kommer in – att ta tillvara den enskildes intressen – att kämpa för att få rättvisa.

Vi kom in i en diskussion där jag förklarade advokatens olika roller som särskild företrädare för barnet respektive som försvarare.

Juridiken handlar ofta om en avvägning mellan olika intressen. När åklagaren fattar beslut om att ett litet barn skall höras av polisen vet man inte om det hänt något – men det finns indikationer. Det kan vara skolan som gjort en anmälan.

Tingsrätten fattar beslut om att utse en särskild företrädare för barnet. Den särskilde företrädaren är med vid polisförhöret och ska se till barnets intressen. Det är även den särskilde företrädaren som skall ge sitt godkännande till läkarundersökningar etc.

Lika viktigt som det är att se till att barn inte far illa – lika viktigt är det att människor inte blir oskyldigt dömda.

På den andra sidan finns försvarsadvokaten som skall försvara den misstänkte.

Tankar om advokatens roll som särskild företrädare och som försvarare

Där längs stranden funderar jag på att skriva ett inlägg om de olika rollerna – men plötsligt sätter sig prestationsvåndan på min axel.

Det är allt fler som följer bloggen – och på twitter har jag sett att det är TT-journalister, advokater och chefredaktören på Dagens Juridik som följer. Det är inte utan att jag bör tänka till lite mer innan jag skriver om juridik. (Så här är förklaringen till att många inlägg kommit att handla om annat den senaste tiden. Inläggen om juridik behöver helt enkelt lite mer eftertanke…)

På statistiken ser jag att allt fler följer bloggen – mellan 200 – 260 läsare per dag. En morgon när jag kom till jobbet höll Josefin på att förbereda morgonfikat – hon hade sett på bloggen att jag hade varit och köpt bullar. I mötet med vänner inser jag att jag inte längre behöver berätta något om vad som händer i mitt liv… Lite märklig känsla – faktiskt…

Det finns många bilder kvar från morgonpromenaden – och många tankar också… Men nu ska jag försöka vara lite huslig innan jag tar bilen ner till stranden. När jag rensar hjärnan är det som om jag försvinner till en annan värld. När jag kom tillbaka till cykeln fanns inte längre nyckeln i fickan. Den hade antagligen åkt med vantarna upp och ligger nu någonstans längs stranden… Så inom några timmar ska jag gå samma runda igen… ska bara vila upp mig lite, köra några maskiner tvätt och betala lite räkningar först…