Onsdag – tingsrätten

Tolkersättningar – läser ”Rättshjälp och taxor 2012”.

Det var inte tänkt att jag skulle jobba med brottmål. Jag blev avskräckt den första gången jag var målsägandebiträde. Men när tingsrätten ringde och frågade om jag kunde vara försvarare när det gällde grovt rattfylleri lovade Carina att övertala mig. Det har jag aldrig ångrat. Jag älskade arbetsuppgiften från första stund!

Som allting jag gör lägger jag väldigt mycket av min fritid på att läsa in mig. Trots att jag nu haft brottmål sedan 2009 plockar jag fortfarande fram pärmen från brottmålskursen i Egypten. Läser lathundar. Surfar ut på Karnov och letar rättsfall. Slår i Sterzels påföljdspraxis. Timlönen blir extremt låg – men jag tänker att långsiktigt kommer det att betala sig. Dessutom tycker jag att det är lika spännande varje gång.

Den senaste tiden har jag fått några häktningsförhandlingar där det behövts polsk tolk. Jolanta Olsson på turistbyrån är en fantastisk tillgång. Funderar på om inte hon skulle kunnat extraknäcka som advokat! Hon hittar överallt och tycks känna varenda häktesvakt.

Som alltid när det är något nytt tar det en väldig massa tid innan man fått rutin. Hon berättar hur advokat Hulthen administrerar tolkersättningen. Jag mailar honom och han delar generöst med sig av sin mall.

Vad skulle jag gjort utan alla dessa människor som delar med sig av sina kunskaper. Ändå river jag mitt hår för att få ihop det.

Klockan är nio och jag ska ta mig ner till tingsrätten för att tala med min klient. Vid mötet igår glömde jag berätta att eftersom han erkänner bör vi även medge skadeståndsyrkandet. Det känns så självklart i min värld – men jag inser att det viktigaste är att jag sätter mig in i klientens förutsättningar. Med en utländsk klient är det så mycket mer som behöver förklaras. Där är tolken en enorm tillgång – hon har gjort det här förr och ställer ibland frågan till mig om jag inte skall förklara det också.

Att bli en duktig försvarare handlar om att göra. Jag har gått alla advokatsamfundets kurser. Jag har skapat ett värdefullt kontaktnät med advokater, domare och åklagare i hela landet som jag kan ringa och fråga. Men lära sig kan man bara genom att göra och åter göra… Läsa på in i minsta detalj det som kan läsas på. Men brottmålsrättegången är lite som att måla akvarell. Allt kan hända och det torkar snabbt. Tvistemål är mer som olja. Du kan hålla på och peta i det oändliga. Lägga på lager på lager.

Jag har alltid älskat att måla akvarell!