Alkohol en självklarhet i många sammanhang

En av mina favoritbloggar är UnderbaraClara. I morse läste jag hennes inlägg ”Jag är rigid och utan förfining”. Inlägget handlar om alkohol och har funnits i mina tankar hela dagen.

När jag tänker tillbaka på ungdomsåren var drickandet det normala och de som inte drack var de som avvek.

När vi kom upp i åren fanns det bara två skäl att inte dricka; köra bil eller graviditet.

På jobbfester har det också varit en självklarhet med alkohol. Visst är det märkligt! Förnuftiga och kloka människor som häller i sig drycker och gör dumma saker som de skall ursäkta på måndagen…

De första åren var det en självklarhet att köpa hem vin och öl när vi ordnade fester på jobbet. Allt annat kändes snålt. Alkohol är liksom en förutsättning om det skall kallas fest.

När Sophia började i företaget fick jag ett bollplank i alla frågor. Hon sa; ”Vi tycker ju så mycket om varandra precis som vi är – vad ska vi då med alkohol till på festerna?” Det fick mig verkligen att tänka till. När vi tog upp diskussionen i fikarummet visade ingen alls att de förväntade sig alkohol på företagsfesten.

Då bestämde vi oss för att det aldrig skall förekomma alkohol när vi arrangerar någon fest. Men jag ska erkänna att det kändes väldigt snålt att bjuda advokatkollegorna på vatten och öl när vi ordnade öppet hus i samband med Österlen lyser.

Som försvarare kan jag konstatera att antalet brottmål vid domstolarna antagligen skulle halverats om vi tog bort alkholen. Ändå är den så socialt accepterad.

Samtidigt – jag njuter verkligen av ett glas vin eller en god konjak. Men det jag funderar över är vår inställning till att man inte kan ha roligt utan alkohol, att en fest är ”snål” om det inte bjuds på sprit.

Tack Underbara Clara för ett mycket tankeväckande inlägg!!!