Byskolornas betydelse för näringslivets utveckling

 

Att driva företag på landsbygden är en utmaning och svårigheterna är många. Inte sällan har jag ifrågasatt mitt beslut att satsa i Hammenhög. Så mycket enklare det skulle vara att utveckla kontoret i Höllviken eller Kristianstad. Hur många vill bo i Hammenhög? Mina biträdande jurister föredrar att bo i Malmö/Lund regionen eller i Kristianstad. Förbindelserna till Hammehög är urusla – 45 minuter från Ystad till Hammenhög med buss!!! Att öppna kontor i Kristianstad och Höllviken är en strategisk satsning för att attrahera och behålla personal. Varför valde jag då att satsa i Hammenhög? Ja, det började med min fundering om hur man skulle rädda dagis i Hammenhög. Om inte människor väljer att flytta till Hammenhög så finns det inte något underlag för skola och dagis. Vad lockar människor att flytta till en ort? Bra skola och arbete. Detta går hand i hand!

Utan skola är det troligt att unga människor väljer att bosätta sig på en annan ort. För barnfamiljer där båda föräldrarna arbetar är det en stor fördel om barnen själv kan gå hem från skolan.

Hammenhög är en fantastisk by för barnfamiljer. Vad innebär en nedläggning av skolan? Om valet står mellan en by med och utan skola är jag övertygad om att de flesta skulle välja byn med skola.

Vad innebär det för näringslivet? Om byn blir mindre attraktiv som boendealternativ blir det också svårare att rekrytera arbetskraft. För min egen del väcker diskussionerna om skolan tankar om var framtida satsningar skall göras. Så klart skall vi finnas kvar i Hammenhög – men är det här vi skall expandera? Kommer vi att kunna rekrytera personal som vill arbeta i Hammenhög om det inte finns någon skola?

Vi håller på att bygga upp ett servicebolag för jurister. Företaget har potential att skapa många arbetstillfällen bl a telefonsvarstjänster och redovisning. Den delen av företaget kan lika gärna finnas i norrland. Jag hade en dröm om ett klimatsmart lokalsamhället – en dröm om att livet skall få vara en helhet. Den där lilla byn där alla känner alla, där man cyklar till jobbet och skolan. Men om inte skolan finns kvar – vem vill då bo här – finns det då inte andra platser där det finns bättre förutsättningar att skapa det klimatsmarta livet med allt inom cykelavstånd? Jag har själv åkt buss till skolan i alla år – och jag tycker inte att det är livskvalitet!

Du kan inte se skolfrågan som en isolerad fråga. En bra skola är bara ett av många argument som läggs i vågskålen då du väljer bostadsort eller etableringsort för ditt företag. Oron för skolans framtid har troligtvis redan inneburit att färre valt att flytta till de byar där skolan är nedläggningshotad. Att flytta till en by är ett långsiktigt beslut där alla alternativ vägs in.

Simrishamns kommun är verkligen fantastisk! Många som är fria att själv välja bostadsort – utan hänsyn till arbetsplats eller familjemedlemmars engagemang – väljer att bosätta sig i Simrishamn. Ofta blir det aktuellt när pensionsåldern närmar sig.

Länge har det talats om Simrishamns åldrande befolkning. Vad innebär diskussionerna om skolan för den framtida åldersstrukturen i kommunen? Vad signalerar diskussionerna om skolan? Vilken vision finns för Simrishamn kommun i framtiden?

Detta är frågor som vi måste ställa oss när vi diskuterar byskolornas framtid!