Visioner!

Här på bloggen har jag obegränsat med utrymme. Därför bestämmer jag mig för att försöka beskriva visionen. Behöver jag beskriva den i framtiden kan jag bara länka hit.

Bakgrund -varför kom jag på det här?

1) 1994 blev jag klar med min tingsmeritering. Men jag ville inte lämna Österlen och jag var trött på att pendla. I 10 år sökte jag tjänst som biträdande jurist – men mindre advokatbyråer har svårt att avsätta tid för att handleda en biträdande jurist. Under den här tiden anställdes det inte en enda biträdande jurist i Ystads domsaga. Därför är idag medelåldern bland advokaterna som arbetar med humanjuridik (familjeärtt och brottmål) hög. Situationen är likartad i hela landet. I vissa domsagor har bristen redan uppstått. Där tvingas man allt oftare anlita advokater från andra domsagor. Därmed ökar ersättningen för tidsspillan (statens kostnader för att advokaterna har långt att köra.)

2) 2002 blev jag sjukskriven för utmattningsdepression. Rädslan för att hamna utanför arbetsmarknaden var stor. Jag hade tur och lyckades få praktik med att starta eget. I min omgivning har jag tyvärr sett många som inte lyckats återvända till arbetsmarknaden.

3) Alltfler ungdomar och invandrare har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

4) I mindre orter är det extra svårt att driva verksamhet. Samtidigt är arbetstillfällena mer värdefulla i mindre orter för at tfå levande samhällen.

5) Många jurister drömmer om att driva sin egen advokatverksamhet. Att bygga en administrativ organisation är tidsödande och många avstår från att anställa administrativ personal – ännu fler avstår från sin dröm att starta advokatbyrå.

Mål

Genom att skapa ett servicebolag för advokater vill jag göra det enkelt att driva advokatverksamhet så att advokaten kan ägna sig åt sina klientuppdrag. Genom att kunna ha fullt fokus på advokatverksamheten, möjlighet att köpa in rättsutredningar och extraresurser av kollegor med specialistkompetens, ökar kvaliteten på advokaternas arbete. Även advokaternas livskvalitet ökar med den avlastning duktig administrativ personal innebär.

För att göra det enklare för anslutna advokater att anställa biträdande jurister vill jag bygga upp utbildningsprogram med mentorer så att advokaten avlastas i handledningen av de biträdande juristerna. I servicebolaget finns även personal som kontinuerligt agerar som handledare åt de biträdande jurister. Ett viktigt område för att lära familjerätt är att jobba med boutredningar. Genom enskild handledning i de boutredningar juristen arbetar med sker en snabb utveckling samtidigt som arbetet kvalitetssäkras.

Servicebolaget skall även vara en resurs i samhället och hjälpa individer in på arbetsmarknaden. Vi ska erbjuda praktikprogram åt juriststudenter där de får en strukturerad inblilck i advokatverksamhet. Dessa studenter blir även en rekryteringsbas när anslutna advokater behöver rekrytera. Under praktiktiden får studenterna möjlighet att delta i våra utbildningsprogram och har därigenom en unik teoretisk och praktisk erfarenhet när de avslutar sin utbildning.

Genom att bygga en unik organisation skall servicebolaget kunna erbjuda ett begränsat antal praktikplatser till unga arbetslösa, långtidssjukskrivna eller utlandsfödda. Målsättningen är att praktikanterna skall kunna utvecklas för att lättare få arbete. Visionen är även att servicebolaget skall ha en flerspråkig personal. Det är viktigt för rättssäkerheten att kunna få hjälp med juridik på sitt eget modersmål utan tolkar.

Att driva verksamhet på landsbygden innebär svåra utmaningar då marknaden är begränsad. Genom servicebolaget kan alla administrativa tjänster köpas och stordriftsfördelar uppnås. Du ska kunna sitta som ensam advokat men ändå ha storföretagets fördelar. Jag anser att det är viktigt för rättssäkerheten att det även i framtiden finns advokater på mindre orter.

Vi har tidigare utvecklat unika tjänster på hemsidan www.advokatbyran.nu. Användarna har ännu inte varit mogna för dessa tjänster. Dessutom har det varit svårt att marknadsföra dem. Genom att flera advokater ansluter till servicebolaget skapas resurser att utveckla de internetbaserade tjänsterna ytterligare. Det är svårt att som en liten advokatbyrå avsätta resurser för teknikutveckling och även ha resurser att möta allmänhetens behov.

När jag läser vad jag skrivit här inser jag hur många fler dimensioner min vision har.

Ja, visionen är stor och jag vet att många ruskar på huvudet. Men sedan 2008 har vi förverkligat de svåraste delarna. – Vi har byggt om en fastighet på landbygden och inrett den enligt ett eget koncept, anställt fyra biträdande jurister och lyckats med handledningen, startat två nya kontor (Kristianstad augusti 2011 och Höllviken april 2012). Jämfört med vad vi hittils gjort är det som återstår väldigt lite. Vi har sökt projektmedel från Främja Kvinnors företagande för att starta det första utbildningsprogrammet och håller tummarna för att projektmedel beviljas. Utbildningsprogrammet har jag jobbat med sedan 2009. Jag har prövat, utvärderat, arbetat om. Vi har arbetat fram lathundar och dokument som stöjder juristernas arbete. Det gångna året när jag handlett Caroline och Emma har jag fått tillfälle att utvärdera metoderna.

När jag började mentorsprogrammet Qlara Besked gav jag företaget fem år. Enligt planen skall jag vara klar sommaren 2013.

Då – 2008 – var jag ännu inte advokat. Min sekreterare hade slutat och jag bestämde mig för att bygga om företaget från grunden. Det har hänt en hel del på mindre än fyra år.

2 svar på ”Visioner!”

 1. Här ruskas det inte på huvudet, jag nickar vilt! Jag tycker din vision är helt fantastisk och genomtänkt. Och den utgår så tydligt från behoven, din kunskap om både marknad och förutsättningar – så imponerande! Jag tror ”trögheten” ligger i att du ligger några år före din tid, när du väl byggt upp och visat konceptet kommer alla se det som så självklart.

  Det skall bli otroligt spännande att få följa din och Advokatbyråns resa.

  1. Hej Fredrika!
   Vad glad jag blir av att läsa ditt inlägg! Heja-ropen behövs – det är inte enkelt att trampa nya vägar!
   Tack!

Kommentarer är stängda.