Regelförenkla på riktigt – tomma ord?

20120804-145807.jpg
Dottern är fenomenal på att fotografera. I tre år har hon fått låna företagets systemkamera. Nu ville hon byta upp sig och försökte förhandla till sig en bättre kamera via mitt företag. Hon har haft en timanställning där hon bl a bidragit till hemsida och företagets marknadsföring. Den första kameran var befogad – men inte att byta upp sig.

När de anställda såg hennes bilder ville de anlita henne som bröllopsfotograf (första uppdraget är klart). Hon behövde helt enkelt starta företag. Sagt och gjort – jag ringde hennes far som jobbar med redovisning. Han lovade hjälpa henne med allt pappersarbete. Jag hade redan fixat marknaden. (Då städning är ganska dyrt såg jag ju även möjligheten att anlita henne för kontorsstädning. Hon är snabbare än någon annan jag känner. Då skulle hon ju kunna anställa kompisar på timmar för att göra städningen roligare. Så klart – superkoll med sekretessavtal.

I veckan kom brevet från Skatteverket;
1. Finns det en affärsplan, ekonomisk kalkyl eller visa på annat sätt att ekonomisk verksamhet föreligger?

Jo, jo … Bara den här frågan avskräcker väl de flesta 17-åringar. Dottern hade varit klok nog att inte läsa. Det fick föräldrarna ta hand om.

2. Sker marknadsföring för att nå kunder eller någon kundkrets. Om marknadsföring sker genom annonsering eller andra reklaminsatser önskas kopior av de verifikat som visar att du haft sådana kostnader. Om marknadsföring sker genom s k personliga kontakter önskas uppgifter om:- Vilka företag har kontaktats? (namn och adress)

Hallå – vilken tid lever de i? Det kostar inget att skapa en företagssida på facebook eller en hemsida!!! Om jag hade fått den här frågan 2004 skulle jag aldrig ha fått någon F-skattesedel

Frågorna om bokföring och deklarationer var inte så svåra att lösa. Så då till sista frågan;

I skatte- och avgiftsanmälan har Du lämnat uppgift om att momspliktig omsättning beräknas uppgå till 50 000 kr och överskottet till 10 000 kr. Är angivna beloppet korrekt?

Och? Tror de hon har en kristallkula som gör att hon kan se in i framtiden. Det finns väl ingen budget som är korrekt!!!! Dessutom en helt nystartad verksamhet. Vad som är korrekt är att hon behöver investera ca 40 000 kr i dator, programvaror och kamera. Hon är beredd att satsa detta av egna medel för att hon verkligen brinner för fotograferandet. Hon har redan byggt upp blogg och hemsida för att komma igång med marknadsföringen. Omsättningen är beroende av hennes kreativitet. Ett brev som det här skulle effektivt ha tagit död både på hennes kreativitet och engagemang om hon skulle ha läst det.

Vet du storebror Skatteverket – jag förstår varför det finns en stor svart marknad i Sverige. Driftiga entreprenörer har varken tid eller lust att lägga tid på era meningslösa frågor.

Vi vill jobba och producera! Hur mycket bidrar myndigheterna till Sveriges BNP och hur mycket sänker de vårt BNP.

Den frågan skulle vara betydligt viktigare för Skatteverket än de meningslösa, kreativitetsdödande frågor som de ägnar sig åt idag!

3 svar på ”Regelförenkla på riktigt – tomma ord?”

  1. Nu är det väl inte skatteverkets fel att de måste ställa dessa frågor. Jag skulle snarare tro att det handlar om lagar eller förordningar från riksdag respektive regering. Så.. varför inte klaga på ställe?

  2. Nu är det väl så att Skatteverket endast verkställer de regler som våra politiker beslutat. Så jag tycker du missar målet lite när du låter verket få ansvaret. Jag är övertygad om att varje fråga de ställt har sitt ursprung i antingen en lagtext eller förordningstext. Så jaga riksdagsmännen eller regeringen istället för myndigheten.

    1. När jag startade min verksamhet fick jag inte dessa frågor. Jag menar att det inte alltid är reglerna det är fel på utan ofta på tjänstemännens tillämpning av reglerna och hur de bemöter de som kommer i kontakt med myndigheten.

      Reglerna tror jag i och för sig inte att det är något fel på i det här fallet. Ofta ger reglerna ett handlingsutrymme för tjänstemannen. Detta kan användas på olika sätt. Så snart tiden räcker ska jag beskriva ett annat ärende. Där var det försäkringskassans tillämpning av reglerna som var olycklig. Som sagt – återkommer!

Kommentarer är stängda.