#regelförenkla på riktigt – det är riskfyllt att vara företagare

Min FB-vän Mikael Esselius skrev följande inlägg i morse

God morgon. Har du svårt för att göra det som är tråkigt?

Den här helgen har jag haft anledning att begrunda nyttan av att ha disciplin nog att göra det som är tråkigt men nödvändigt utan att skjuta upp det, liksom nyttan av att vara gniden och göra så mycket skatteavdrag som möjligt.

En omedelbarhet i mitt fakturerande och betalande av räkningar hade sparat mig åtminstone 7.000 kr i onödiga ext

raavgifter. Om jag inte hade struntat i att begära ut bonus för många av dem jag fått ut i arbete hade jag kunnat fått in över 80.000 kr. Om jag hade haft bilen skriven på företaget istället för på mig privat hade jag kunnat sänka skatten för mina drivmedelskostnader med drygt 70.000 kr och kunnat ta kostnader för reparationer och värdeminskning på firman, vilket hade sänkt skatten ytterligare minst 30.000 kr. Hade jag dessutom passat på att dra kostnader för kaffe och fika på företaget hade det minskat skatten ytterligare. Totalt minst 187.000 kr att jämföra med den skatteskuld på 87.000 kr som tvingade mig i personlig konkurs.

Förra året gjorde min förra dator ett oplanerat dopp i havet tillsammans med mig, och två års bokföring behövde göras om. I fallet skadade jag revbenen, och fick ganska ordentligt ont. Det var inte särskilt kul att sätta igång, och detta ledde även till att jag började att samla kvitton på hög då jag inte visste vilket verifikatnummer jag skulle ha på dem.

Nu vill min konkursförvaltare se hela min bokföring inklusive samtliga originalkvitton från mina drygt tre år som företagare, och jag har ägnat helgen åt att häfta kvitton på papper, och sortera dem i datumordning. En övning i disciplin som är nyttig, och som jag haft nytta av att ha lite tidigare.

Ta mig på orden att jag aldrig kommer att sätta mig i den här situationen igen. Den här prövningen har hjälpt mig att förstå värdet av disciplin och faran i att vara lite för generös i mitt tänkande.

Du som funderar på att bli företagare gör rätt i att skaffa dig hjälp av någon som synar dig och ställer krav på dig från första början. Det kan vara många gånger dyrare att låta bli.

Nu är det inte värre för mig än att jag kommer att jag kommer vara på benen ekonomiskt igen inom ett par år. De prövningar jag nu går igenom har redan gjort mig mer disciplinerad och betydligt starkare mentalt vad gäller att hantera tuffa situationer. Vi lär oss av situationer som är tillräckligt svåra.

Hur stark är din disciplin, och vilka tuffa utmaningar har hjälpt dig att bygga upp den?

Tänk om samhället hade kunnat stötta nystartade företag med företagscoacher som hjälpte företagaren det första året att få ordning och förstå vikten av koll på alla papper. Att starta företag är oerhört tufft ekonomiskt och arbetsmässigt. Det är lätt att man är dumsnål och inte anlitar duktiga redovisningskonsulter!