Tisdagstankar

20130213-055751.jpg
När det gäller att bygga företag har jag varit på ”I try to do it” länge.

Sedan jag var barn har mitt motto varit ”Livet är en skola” och renässansmänniskans ideal inspirerade. Jag har alltid försökt lära mig så mycket som möjligt om allting. Därför valde jag att läsa juridik.

20130213-060204.jpg
När jag insåg att jag inte förstod ekonomiska samband blev jag företagsrådgivare på bank och började med ett tio månader långt utbildningsprogram för civilekonomer och företagsrådgivare med lång erfarenhet. Det var en tuff period med inläsning, heltidsjobb och småbarn.

När jag inte förstod politiken tog jag plats som ersättare i Miljö- och hälsat i fem år tills jag kände att jag kunde påverka besluten som jag ville.

20130213-060623.jpg
Mitt svåraste projekt någonsin är att lära mig bli företagare. Aldrig har jag mött något område där jag behöver behärska så många område, där det ställs så höga krav på mig, där förväntningarna är så höga och det krävs så många egenskaper.

I nio år har jag ägnat allt mitt engagemang åt företaget och de tjänster vi säljer – juridik. För som småföretagare är det en väldigt liten del av din dag som du kan ägna åt företagandet. För att du ska få intäkter behöver huvuddelen av arbetstiden gå till debiterbar tid. Det har för min del inneburit sena kvällar och många helger.

20130213-061050.jpg
2012 jobbade jag nästan alla helger. I år har jag lovat mig själv en-två helt lediga helger i månaden.

Kursen i chefskap fick mig att inse hur otroligt mycket mer som förväntas av mig som arbetsgivare. I går kväll försökte jag tränga in tider för utvecklingssamtal i mitt redan fullbokade schema.

Fram till mitten av mars har jag inte många timmar över för nya ärenden. Redan inbokade domstolsförhandlingar kräver mycket tid. Dessutom måste det finnas tid för befintliga ärenden och handledning av mina biträdande jurister. Som tur är imponeras jag dagligen över hur otroligt duktiga de är. En framgångsfaktor är att omge sig med personer som är duktigare än man själv är.

Om jag bara kan ha fokus och disciplin kommer jag att ha genomfört mycket i mitten av mars.

I huvudet växer flera blogginlägg. Tids nog blir det tid att skriva. Men först måste jag få våra nya rutiner att sitta, den nya organisationen att fungera.

Sedan jag formulerade min vision 2009 har vi tagit så många steg – det är lätt att glömma i vardagen. Jag har lärt mig av mina misstag och fått värdefulla erfarenheter.

På resan har jag mött många inspirerande och kloka människor. Det handlar om att vara öppen och se möjligheter. Fortfarande ser jag livet som en skola.

En viktig inspiratör är Ingrid Tollgerdt Andersson. Genom hennes bok ”Passion – nyckeln till framgång” fick hon mig att inse vikten av självkänsla. Min självkänsla påverkas mycket av vilka jag omger mig med – både privat och yrkesmässigt!

20130213-062210.jpg