Lagens ängel har flyttat hem till byn

Olyckskorparna kraxade, men Annika Andebark slog dövörat till. Med jäklar anamma och ekonomisk stöttning från föräldrar och vänner kunde hon till slut förverkliga sin dröm om ett servicebolag för advokater på Österlen.

En skylt med ortsnamnet ”Hammenhög” skvallrar om att vi kommit rätt. Vi kör Simrishamnsvägen som korsar det lilla samhället när ett tegelhus uppenbarar sig med namnet advokatbyrån.nu skrivet med stora bokstäver längs hela väggen.

Huset, som tidigare inrymde gamla Föreningsbanken, har genomgått en varsam renovering med hjälp av landsbygdsbidrag och den forna bankpersonalen har ersatts av Annika och hennes stab bestående av tre jurister samt administrativ personal.

Annika är Hammenhögstös från födseln, men lämnade byn redan som sexåring tillsammans med sina föräldrar.

Redan då var hon fast besluten att återvända till ”blomsterbyn” som Hammenhög en gång benämndes. Ett namn sprunget av att Hammenhögs Frö tidigare hade sina berömda blomsterfält här, dit folk från när och fjärran vallfärdade för att njuta av de praktfulla blomsterängarna.

Under försommaren prunkar de solgula rapsfälten som omgärdar byn som har Glimmingehus som närmaste granne.

Beslutet om att återvända förverkligades när hon gifte sig med en lantbrukare från trakten.

Men lyckan förbyttes snart i besvikelse när det visade sig att det var lika svårt att hitta ett juristjobb på Österlen som att finna den berömda nålen i höstacken.

-Under tio år utlystes det inte en enda tjänst som biträdande jurist i hela Ystad domsaga, berättar Annika.

-Att starta eget var inte något som fanns ens i min vildaste fantasi.

Efter två års pendling för tingstjänstgöring, bytte hon arbetsgivare och hamnade på Sparbanken Syd, där hon bland annat sysslade med företagsrådgivning.

Som den prestationsinriktade person hon är jobbade hon många av dygnets timmar och det dröjde inte länge förrän hon gick in i den berömda väggen. Hon fick rådet att stanna upp och tänka ut vad hon verkligen ville syssla med.

-Under sjukskrivningen gick jag långa promenader över åkrar och ängar och lät tankarna flyga fritt, men inom mig visste jag att drömmen var att få arbeta som advokat.

I hennes huvud började en plan om att starta en egen liten juristfirma hemma i bostaden sakta ta form.

-Jag annonserade i lokalpressen och ganska snabbt började ärendena rulla in, vilket kändes helt fantastiskt, säger Annika.

-Allt detta skedde i en tid när affärer och verksamheter slog igen på löpande band i lilla Hammenhög. Jag engagerade mig oerhört för att skolan, där mina barn gick, skulle få vara kvar men förstod ju samtidigt att om det inte finns arbetstillfällen här så är det inte heller några barnfamiljer som vill flytta hit

Till en början var målet att få Österlens kapitalstarka sommargäster som klienter.

-Jag blev de sommarboendes familjeadvokat som också involverade en del internationella kontakter eftersom många av mina klienter bodde utomlands stora delar av året.

Men kundbasen bestod långt ifrån av enbart välsituerade personer. Annika sätter en ära i att advokatkontoret ska vara tillgängligt för alla.

-Hit in ska man kunna komma direkt från åkern i leriga stövlar. Tyvärr drar sig många för att söka upp en advokat på grund av att de känner sig obekväma i den miljön. Många byråer är väldigt eleganta med äkta mattor och exklusiva möbler. Här har vi en välkomnande miljö som omfamnar alla, säger Annika som lever efter devisen ”gör det svåra enklare”.

Annika Andebark är en eldsjäl som engagerar sig i det mesta. Som en av förgrundsgestalterna inom motståndsrörelsen ”Ja till Österlen nej till skifferbrytning” som med näbbar och klor kämpade för att inte bergmästaren skulle bevilja undersökningstillstånd på Österlen lyckades hon tillsammans med andra likasinnade stoppa projektet efter att ha samlat in mer än tiotusen namnunderskrifter i protest mot planerna.

-Vi vann och plötsligt gick det upp för mig att även det omöjliga är möjligt.

Annika minns denna period som en brytpunkt i hennes liv.

-Jag kände att det var dags att satsa på nästa ”omöjliga” projekt. Tänk om jag kunde starta ett servicebolag för advokater med huvudkontor i i Hammenhög, en by med färre än 1000 invånare där huvudgatan kantades av nedlagda butiker.

För fem år sedan sattes firmanamnet upp på husets långsida och till sommaren skall det vara möjligt för andra advokatbyråer att anlita servicebolagets tjänster.

-Jag har klarat en tuff resa och gjort det omöjliga möjligt, säger Annika som dock erkänner att det funnits dagar då hon varit beredd att ge upp.

-Men då har jag återvänt till boken ”Munken som sålde sin Ferrari”. Enligt den kan du lyckas med det omöjliga om du har en tillräckligt tydlig målbild och genom tankekontroll kantränga undan alla negativa tankar.

Men ingen munk i världen har kunnat hjälpa Annika när hon känt sig motarbetad av myndigheter och banker som inte förstår att det är skillnad på att starta ett företag i en stad med en fungerande infrastruktur och en by där bussen i bästa fall går en gång i timmen.

-Det är tufft för ett nystartat företag ute på landet att hela tiden tvingas till nya pålagor på grund av ett stelbent regelverk.

Under resan från lantbrukarhustru till egen företagare har hon deltagit i olika utvecklingsprojekt. I QlaraBesked la hon grunden till servicebolaget.

-Tillsammans med min mentor satte jag upp visioner för ett, tre respektive fem år och nu i sommar har det gått fem år och jag kan konstatera att allt har gått enligt planerna, säger Annika med ögon som glittrar av glädje.

I juli sjösätter hon sitt servicebolag som ska fungera som en serviceinstans för advokater över hela landet som vill starta egen byrå, gärna på landsbygden och vill slippa dyra investeringar för att istället kunna ägna sig helhjärtat åt sina klienter från dag ett.

-Tanken är att de ska kunna köpa all administration av oss som telefontjänst där en telefonist sköter tidbokning, tar meddelanden och bevakar post, it-tjänster och marknadsföring.  Jag har sett att det finns ett behov av advokater över hela landet – inte bara i städerna.

-För mig är det viktigt att finnas på plats nära den lilla människan. Det ska vara enkelt att besöka en advokat, säger Annika som har fått pengar av Tillväxtverket för att hjälpa unga jurister att våga starta eget.

Den gamla ”blomsterbyn” har onekligen blommat upp och förvandlats från sovstad till ett i högsta grad levande samhälle där det ena företaget efter det andra poppar upp. Här finns även en genuin hantverkstradition.

Fast det är klart, Jeppssons möbler har funnits i byn i generationer – likaså Sture Nilssons Bil, en av Sveriges största Peugeothandlare,

Men här finns också uppstickare som Simris-Alg, Medelhavsbutiken, sonntag.se och en mysig liten secondhandbutik.

-Hammenhög attraherar kreativa unga företagare som insett charmen med att driva verksamhet ute på landet, säger Annika och tillägger att fler företag per automatik genererar fler jobb som i sin tur lockar fler som vill flytta hit, konstaterar Annika nöjt.

Katarina Arnstad Elmblad

Namn: Annika Andebark

Ålder: 45

Familj: Två barn

Bor: ”På kontoret”

Gör: Advokat

Annikas fem tips för den som vill starta och driva företag på landet

  1. Våga tänka nytt och stort! Måste du begränsa målgruppen till helårsboende i ditt geografiska närområde? Kan du attrahera sommarboende?
  2. Erbjud dina klienter ett unikt koncept som ingen annan prövat tidigare.
  3. Gör en affärsplan – allting går inte att göra direkt.
  4. Ta reda på vilka möjligheter det finns att söka ekonomiskt stöd. En investering i en fastighet på landet leder inte till samma värdeökning som om du investerar i en fastighet i en citykärna. Ta reda på om du kan söka landsbygdsstöd för investeringen.
  5. Att starta företag på landet kan vara ensamt. Ta reda på vilka företagarnätverk som finns.