Qlaramässan

Qlaramässan
Qlaramässan i Hammenhögs tingshus november 2006.
Foto: Anthony Johnsson

Helgens aktivitet på byrån fick mig att minnas Qlaramässorna i Hammenhögs tingshus. Det var på den tiden när jag kastade mig in i nya projekt – där jag testade om man kunde göra det omöjliga möjligt.

I september 2005 var jag på ett av mina första månadsmöten med nätverket Qlara. En av punkterna var att utvärdera vår medverkan på Borundan.

Vi konstaterade att en mässa var jättebra – men att vi inte borde marknadsföra Qlara utan de enskilda medlemmarnas företag. Dessutom konstaterade vi att kostnaden för att delta i mässor var alltför hög.

En kort tid innan hade jag fått veta att Brit Mari Billström skulle resa till värmen över Allahelgonahelgen. Det föll sig så olyckligt att hon därmed inte skulle ha möjlighet att medverka i världens första ”Österlen Lyser”.

Med mindre än två månader till Österlen Lyser kläckte jag den lysande idén att låna Hammenhögs tingshus och göra en Qlaramässa där. Projektet tycktes omöjligt – men vi lyckades mot alla odds.

Härligt spontant – men visst fanns det en hel del förbättringar att göra.

2006 hade vi erfarenheterna från ett års mässa i bagaget. Den här gången tog jag titeln ”Mässgeneral” och försökte skapa en struktur som skulle göra att mässan skulle kunna få ”evigt liv” utan alltför stor insats.

Så blev det tyvärr inte. Efter ytterligare några mässor i Tingshuset flyttade mässan till Simrishamn och lades sedan ner. – Kanske var det känslan av att prata med människor som gick runt i olika rum. Kanske var det sammanträffandet att jag bland kläderna jag skulle sälja hittade den lila kavajen som är på bilden. – I vart fall blev jag sugen på att försöka ordna en mässa för tjejer i Hammenhög igen. Vi gör en minivariant (med lite längre framförhållning än vår loppis) fredagen den 27 september. Det ligger som ett offentligt evenemang på Facebook. Dela gärna och skriv ner dina idéer i eventet.

Hör av dig om du vill vara med som utställare eller kanske ordna en modevisning. Just den härliga känslan att förbereda tillsammans var så skön med Qlaramässan!