Att leva klimatsmart

20130924-061528.jpg
Vaknar så där toktidigt igen. Men jag har bestämt mig för att jag ska ge mina tankar tid innan jag delar dem. Skrivandet är min bearbetning – och jag ska be några kloka läsare råda mig innan jag delar.

Det är lätt att bli alltför privat när bloggen ersätter dagboken.

Himlen är svart utanför fönstret och jag läser planlöst på fb i väntan på morgonljuset. Fredrik Gerttens nya projekt – bikes vs cars – fångar mitt intresse.

Igår var det naturskyddsföreningens film om ekologisk mat jag hittade.

Allt fler får en insikt om vad som håller på att hända och att var och en av oss är ansvariga för miljön. Genom vår konsumtion kan vi påverka.

20130924-062146.jpg
Jag tittar på bilden av gårdagens kvällsmat. Sparrisen var importerad – men i övrigt mat efter säsong och tomaterna hemodlade.

I butiken är det lätt att lägga bananer i korgen istället för lokalproducerade äpple.

För en tid sedan läste jag om ”Jultomten från Anderslöv” som lärde de fina krogarna använda naturens mat.

Sedan barnsben har naturens skafferi lockat mig. När försvann kunskapen om hur man använder alla de växter som växer utan gifter, utan maskiner – som bara finns där?

I helgen ska jag leta kantareller. När barnen gick på Knytte ordnade Friluftsfrämjandet årligen en svampplockardag med inbjuden svampexpert. Hon intygade att kantareller var ett säkert kort. Att använda svamp från skogen känns fortfarande läskigt.

20130924-062349.jpg