Mod att förverkliga drömmar

Från Torkild Skiölds sida

Fram till år 1954 var det ingen som hade sprungit den engelska milen under 4 minuter. Många hade försökt utan att lyckas. Man sa att det var en tidsbarriär, en fysisk omöjlighet som inte gick att slå. Men så i maj 1954 så kom Roger Bannister och bara gjorde det. Det vart världsscensation. Men det intressanta är vad som hände sen. Bara 46 dagar senare så var det en person till som klarade det. Tre månader senare var det två personer till som klarade det. Roger Bannister hade inte bara brutit en tidsbarriär, utan framförallt en mental barriär. Han visade att det går och nu kunde fler göra det.

Liknande valda sanningar och begränsande självbilder som begränsar oss i livet möter jag dagligen.
När jag var i Norge och föreläste förra veckan, så var det en kille som utmärkte sig gång på gång under min föreläsning. Han hade svaren på alla mina frågor och kom med flera mycket intressanta teorier. Det var uppenbart att han läst samma böcker som jag och gått många kurser.

Under lunchen satte han sig vid mitt bord och sa:
-Det du gör Eric är min dröm, jag vill också föreläsa.
Jag svarade då: Vad kul, jag tycker verkligen du ska köra på det! Då sa han att han inte hade möjlighet och förutsättningarna för att klara det. -Varför inte sa jag, du verkar väldigt påläst. -Ja jag läser och lyssnar på personlig utveckling minst två timmar om dagen sedan flera år, svarade han.
-Men jag kan inte börja föreläsa och byta jobb nu, jag är alldeles för gammal och har fru och barn. -Jag skulle börjat i tid.
Det visade sig att han bara var 35 och hade ett barn med sin fru.
Då berättade jag om en viss gråhårig skåning och god vän till mig vid namn Torkild Sköld som har tre barn och fästmö, samt passerat 50. Han är en av Sveriges mest bokade föreläsare.
-Vet du hur länge han har föreläst?, sa jag.
Två år!
Sen sa jag att om det här med att föreläsa verkligen är din dröm, så är det något du förmodligen djupt kommer att ångra vid dödsbädden om du inte ger det en ärlig chans.
-Du har bara ett liv, så kör nu!
Innan jag reste mig för att gå så såg jag att det tändes en gnista av hopp och vilja i hans ögon.
Jag hoppas verkligen av hela mitt hjärta att den gnistan är tillräckligt stark för att tända den eld som behövs för att uppfylla drömmar och bryta valda sanningar..

Ha en fin helg!