Österlen lyser

20131101-064553.jpg
I helgen tog vi en lång promenad i Skäralid. Regnet hängde i luften – ändå kändes det som lyxig semester. Färgerna, rasbranterna, vattnets porlande.

I kväll tänds Österlen. Det är inga stora konserter eller dyra utsmyckningar. Nej, det som gör Österlen Lyser speciellt är det breda engagemanget och det gedigna.

I byarna kantas vägarna med brinnande facklor. Trädgårdar lyses upp och trädstammarna bildar skulpturer i den svarta novembernatten. Det serveras soppa till levande ljus. I kyrkorna hålls mässor och konserter. Från Gärsnäs till Simrishamn springs det första riktiga Österlen maraton. Det känns härligt att ha varit med när idéen föddes i sociala medier. All heder åt Fredrika Gullfot som lyckades förverkliga idéen!

Skillnaden mellan Österlen Lyser och Halloween är stor. Österlen Lyser står för det äkta, det som finns hela tiden men som vi inte alltid ser. Med halloween är det tvärtom.

Massor av godis, köpta maskeradkläder, påhittade figurer. Ja, det är en verklig konsumtionshelg.

Österlen Lyser handlar om enkel gemenskap – att gå ut ur husen och träffas under enkla former. Det behöver inte kosta mycket. Det går att ta lokalbussen mellan byarna, promenera mellan de olika arrangemangen och sedan åka vidare.

På Österlen behöver vi inte föreställa oss. Det började i liten skala och det handlar om att vi duger som vi är. Vi behöver inte åka till storstan eller andra sidan jorden – här kan vi göra vardagen bra tillsammans.

20131101-065844.jpg