Ledare eller chef – ambassadör (18)

Ledarskap och Ledning Redigera inlägg

Advokatsamfundets Ledarskapsprogram har boken ”De sju goda vanorna” – på svenska -”Att leva och verka till 100%” som kurslitteratur. Boken kräver mycket reflektion. Författaren beskriver skillnaden mellan Ledarskap och Ledning som att ledning handlar om hur man går upp på framgångsstegen på det effektivaste sättet medan ledarskapet handlar om att man ställt stegen mot rätt vägg. En annan jämförelse; ledning handlar om att ha de bästa redskapen för att ta sig igenom djungeln med machette medan ledarskapet handlar om att klättra upp i det högsta trädet för att se att man är på rätt väg.

Hur ofta tar småföretagaren sig tid till ledarskap?

Boken beskriver också arbetet med att skriva sin egen ”Trosbekännelse”. Både för sig själv, familjen och företaget.

Idag har vi skrivit ord och meningar på en whiteboard tavla i köket. Överst står det ”Vara snälla till varandra”. Sonen la till ”Borta bra men hemma bäst”. Vi får se var det landar.

För mitt nya bolag – Teraxacum – hittade jag tre ord som sammanfattar vad jag vill med bolaget;

Hjälpa – individer förstå juridiken på ett lättfattligt sätt, – advokater starta nya advokatbyråer osv.

Miljö – är jätteviktigt. Här handlar det om att minska resandet och pappersförbrukningen men även att tänka klimatsmart i alla beslut.

Kvalitet – det skall vara hög kvalitet i det vi producerar men även en hög kvalitet i livet – dvs att vi har sunda vanor och balans i livet.

Detta skall bli de övergripande ledorden som advokatbyråns anställda kan utgå ifrån när vi tillsammans formulerar Advokatbyråns trosbekännelse. Jag tror att diskussionen behöver ta tid för att sjunka in så att vi lever den.

Bra ledarskap behöver tid!

Kommentarer

  • Att utveckla ett bra ledarskap tar tid och jag tror att det blir allt viktigare att ha hög kvalitet i livet också – om man ska lyckas attrahera kreativa och bra medarbetare! Lycka till!
    2010-04-05 kl 19:14          Gilla       Sluta gilla
  • Tack! Delar din uppfattning att det måste få ta tid att processa fram ett bra ledarskap. I går kväll hade jag en diskussion med en kompis som tyckte att jag gick in för det för mycket. Samtidigt tror jag att om jag gör det här grundligt så kommer jag ha en väldigt nytta av det i framtiden.
    2010-04-06 kl 08:12          Gilla       Sluta gilla         Ta bort
  • Det är roligt att läsa din blogg, du resonerar ”in progress” och har intressanta vinklingar på saker och ting. Jag skulle vilja rekommendera dig en utbildning som brukar vara en riktig ögonöppnare för människor i ledningspositioner. Det är AGSLOs veckolånga konferens som brukar äga rum i Sigtuna i juni. Det är en här-och-nu baserad ledarskapsutbildning som kommer att skaka om dig och ge dig nya verktyg att förstå hur grupper fungerar och hur ledarskapet bryts i det prisma av känslor, tankar och tvångsmässiga beteenden som gruppdynamiken innebär. AGSLOs hemsida: www.agslo.se
    2010-04-05 kl 19:26          Gilla       Sluta gilla
  • Tack! Eftersom starten av mitt nya bolag sammanföll med uppdraget som ambassadör tänkte jag att jag kunde bjuda på mina tankar och våndor i nuet. Ofta är det svårt att i efterhand rekonstruera. Dessutom kan jag den här vägen följa min egen utveckling. Intressant utbildning! Ska lägga den på minnet! Kanske 2011? 2010 är ganska fullbokat med utbildningar 🙂