Ambassadörsuppdrag (29)

Första uppdraget avklarat! Redigera inlägg

När jag förberedde mig för mitt första ambassadörsuppdrag för en gymnasieklass bestämde jag mig att utgå från ett föredrag jag höll på Skånsk kvinnodag i september 2009 om min väg till att bli advokat. Föredraget handlade mycket om att våga pröva.

Läraren berättade att det kommit elever från andra klasser som bett att få vara med. På frågan om någon funderat på att bli advokat var det bara en som räckte upp. Och jag måste erkänna att ungdomarnas lite disträ uppsyn fick mig att anstränga mig lite extra för att engagera.

Någon frågade om betygen – och jag fick erkänna att det på min tid krävdes ganska höga betyg. Samtidigt berättade jag att när jag anställer utgår jag från personen – hur man är som människa. Det är viktigt att ha roligt i fikarummet – att man tycker om varandra. Samtidigt skall det så klart vara kvalitet i det arbete vi utför! Och det skall vara roligt att träffa oss – vi ska få människor att må bra.

Varje elev uppmanades att säga ett ord som de tänkte på när de hörde ordet advokat. Det var faktiskt lite kul – det kom ord som ”kostym”, ”pengar”, ”hjälpa barn”. När jag skrivit upp alla orden på tavlan gick jag igenom dem och berättade om yrket utifrån dessa.

På frågan om någon funderat på att bli egen företagare var det inte en enda som räckte upp. Läraren uppgav att man inte diskuterar utifrån eget företagande. Förhoppningsvis har jag inte bara avskräckt utan även inspirerat.

Efteråt väntade de två tjejer på mig. De hade särskilt bett att få vara med fastän de inte gick i klassen. Den ena tjejen berättade att hon gärna skulle vilja bli advokat eller psykolog, men att hennes betyg nog inte räckte. Hon berättade att jag tänt en gnista under föredraget när jag berättade om den där elefanten som man får ta en skiva av varje dag!

Det här var en föreläsning som ursprungligen bokades via transfer, men där jag la till ambassadörsuppdraget. Efteråt fick jag mail av läraren. 15/21 elever hade gett mig allra högsta betyg. Resterande hade gett mig näst högsta betyg… och det trots att de flesta såg mycket uttråkade ut en stor del av föredraget.