Föredrag – ambassadör (43)

Förberedelse inför andra ambassadörsuppdraget Redigera inlägg

I morgon skall jag presentera mitt företag på Simrishamns kommuns företagarfrukost. Om jag tar med mig utvärderingar kan väl det också betraktas som ett ambassadörsuppdrag?

I går förberedde jag föredraget på 15 min. Tacksam för alla synpunkter från er mer erfarna ambassadörer!

Simrishamns kommun – Valnöt och Kaprifol

För några år sedan presenterade Radio Kristianstad mig som idéspruta – till vardags säljer jag trygghet och god nattsömn.

Klienterna säger att de lämnar kvar sina problem på mitt kontor – och mycket av mitt arbete handlar om att företräda klienter i tvister. Men får jag välja så hjälper jag hellre människor att förebygga problem t.ex med testamente och andra avtal. Därför försöker jag även göra allmänheten uppmärksam på vad de behöver göra för att förebygga problem – det gör jag genom föredrag, artiklar och nu senast den hemsida som jag fått delfinansiering till av tillväxtverket.

Ni som har YA läste kanske den här artikeln i somras. Vad som inte framgår av artikeln är att om jag inte gått med i det kvinnliga nätverket Idea i slutet av nittiotalet hade jag nog fortfarande jobbat kvar på Sparbanken syds familjerättsavdelning.

På Ideas kurs – Våga tala – träffade jag Ulla Sturesson för första gången. Kursen väckte en slumrande dröm om att bli advokat…

Jag hade läst juridik i Lund direkt efter gymnasiet, fått en efterlängtad tjänst som tingsnotarie i Kristianstad direkt efter examen… ville bo på Österlen men var trött på att pendla… sökte jobb på advokatbyråerna här ute – men under 10 år anställdes inte en enda biträdande jurist…

Vad göra…starta eget? Nja… kändes lite läskigt… jag är nog lite feg… vill vara förberedd… men hur lär man sig bli egen företagare? Jag valde att börja jobba som företagsrådgivare och fick därigenom möjlighet att gå bra utbildningar. Samtidigt började jag Ulla Struessons ettåriga mentorsprogram – Våga Växa. Genom våga Växa lärde jag känna fantasitska kvinnor som fortfarande inspirerar. Men jag blev också klok på mina drivkrafter och drömmar…och vi jobbade med målbilder… fick lära att man kan lyckas med det omöjliga!!! Det gäller bara att tro på det tillräckligt mycket…

Men att lämna ett tryggt och välbetalt arbete kändes läskigt… så jag jobbade kvar tills kroppen protesterade rejält och jag blev sjukskriven för utmattningsdepression 2002. Återigen fanns Ulla här och stöttade… och i samtal insåg jag att det var hög tid att våga satsa på min dröm… att få jobba med det jag alltid brunnit för … juridiken!

Som företagsrådgivare hade jag sett en skillnad mellan manligt och kvinnligt företagande: En man som ska starta företag kommer in med en flott affärsplan och ansöker om några miljoner i lån – medan kvinnan försynt ber om en checkkredit på 10 kkr och smyger igång verksamheten… jag ansökte inte ens om en checkkredit… Mina enda investeringar var lagboken, mobiltelefon och försäkringar… kontor med dator, fax och skrivare fanns hemma…

Loggan gjorde jag själv… och att annonsera kändes onödigt dyrt… men efter ett halvår fick jag falla till föga och börja annonsera… annars hade jag nog inte varit där jag är idag…

Juristfirman Annika Larsson…. Vad är det för skillnad på jurist och advokat?

Jurist får vem som helst kalla sig… du behöver inte ens ha läst juridik på universitetet… Advokat får bara den kalla sig som är medlem i advokatsamfundet. Och som advokat är man skyldig att följa samfundets etiska regler – annars kan man få en varning – eller kanske t o m bli utesluten från samfundet.

Hur kommer man med i samfundet då? Först måste du ha avlagt en jur kand examen som innebär minst 180 poäng… 4,5 års studier, sedan ska du ha fem års praktisk juridisk verksamhet…och det vore ju lätt att räkna om man hade en tjänst som biträdande jurist… men som egen företagare tittar man årsomsättningen som ska vara över miljonen för att du ska få tillgodoräkna dig tiden som ett år… och alla som startat företag vet att det tar tid att få upp omsättningen… dessutom ska du sedan 2004 ha avlagt advokatexamen – 3 delkurser som kostar 10 kkr/delkurs… och sedan en examen som kostar 5 kkr… Som nystartad företagare var 35 kkr väldigt mkt pengar…

Men jag bestämde mig för att ge mig chansen… och gick den första delkursen redan hösten 2006…

Men återigen … jag är nog lite feg… saknade massor av erfarenhet er för att utveckla företaget… och då får man hitta möjligheter att utvecklas ! Radio kristianstad hade nog inte helt fel när de kallade mig idéspruta…

2006 drog vi igång Qlaramässan… på 1,5 månad skapade vi en mässa som ökar för varje år… att få 40 självständiga företagarkvinnor att komma överens och dra åt samma håll var verkligen en träning i ledarskap…

Genom Ja till Österlen nej till skifferbrytning fick jag både träning i ledarskap och pr-träning… och jag fick klart för mig att med en tillräckligt tydlig målbild och väldigt mycket engagemang kan man lyckas med det omöjliga… vi lyckades få avslag på ansökan om undersökningstillstånd … och det är nästan omöjligt…

För att utveckla företaget kände jag att jag behövde en mentor… och när det inte fanns något mentorprogram på Österlen som passade så ordnade vi ett själv – med Våga Växa som förebild. Tillsammans med projektledaren Susanne Thorén fick jag vara med att ta fram logotypen och varumärket Qlara Besked…

September 2007 klarade jag advokatexamen… men när jag tänker tillbaka på inträdet i advokatsamfundet gör jag en märklig reflektion… männen kring mig har alltid stöttat… men det är kvinnorna som försökt hålla tillbaka mig… så var det även när jag sökte in i advokatsamfundet. För att komma med i samfundet ska man inhämta yttrande av alla advokater som man varit i kontakt med – och jag fick ett enda yttrande – givetvis från en kvinna… i augusti 2008 kom jag med i samfundet ändå! Sedan jag började advokatkurserna 2006 hade jag haft målbilden av en skylt med ”Advokatbyrån” på huset.

Nu när jag var medlem i samfundet satte jag upp en ny målbild…. Med hjälp av min mentor – Lars-Erik Ström – skulle jag under ett år ifrågasätta allt i företaget och bygga om det på nytt… den 11 juli 2009 skulle det vara klart – och då skulle fira med att avtäcka skylten på huset…

Folk i min omgivning skakade på huvudet när de hörde om mina planer… men jo…jag så gjorde jag … under året bytte jag namn på företaget 3 gånger, bytte mitt eget efternamn, flyttade företaget  2 gånger… testade olika samarbetsformer… och olika anställda… byggde upp ett nytt varumärke (tredje gången gilt…), tog fram början till en ny hemsida…. www.advokatbyran.nu

Sedan jag gick våga växa för 10 år sedan har jag tränat på det där med att förverkliga mina målbider – Den 11 juli kunde jag äntligen fira med att avtäcka skylten den  11/7!

Vill ni veta mina nya målbilder?

När jag hade kontor i Ystad var vi 7 anställda. Den känslan har jag kvar och den är bra för min nya målbild. Under våren har jag investerat i serverlösning och ett dyrt klienthanteringsprogram,  beställt telefonväxel och tecknat leasingavtal om en jättefin skrivare/kopiator. Förhandlingar pågår med banker för finansiering av en ombyggnation av fastigheten så att vi kan erbjuda 6-7 arbetsplatser redan till årsskiftet. Kommunens krav på tillgänglighet och ventilation fördyrar ombyggnaden avsevärt. Det är ju sin sak med dessa krav i storstaden där fastigheten har ett högre värde. Men i Hammenhög! Jag kan säga att bankerna redan har varit mycket negativa till byggnadens värde. Och jag kan ju också se att det vore smartare att lägga investeringen i en ort med som marknaden bedömer har en bättre tillväxt. Men jag tror på Hammenhög! Den andan vi har i den här byn tror jag är svår att finna någon annanstans!

Under våren går jag även Advokatsamfundets Ledarskapsprogram. Visionen är att erbjuda skapa en advokatbyrå som anses ha den bästa arbetsmiljön!

Under våren har jag även startat ett nytt aktiebolag – Teraxacum. Ledorden för bolaget är

HJÄLPA – allmänheten förstå juridiken – unga jurister att komma in på arbetsmarkanden – unga advokater att starta eget

MILJÖ – minska pappersanvändning och resande – alla beslut skall vara klimatsmarta – skapa en bra arbetsmiljö

KVALITET – medlemskap i advokatsamfundet – kvalitet i allt vi gör – livskvalitet

Ni som är lantbrukare vet att Taraxacum Vulgaris betyder maskros. Maskrosfröet ser ut som ett paraply och det flyger långt och dess rot tar sig långt ner i marken. Som trädgårdsägare ser man den överallt och den känns omöjlig att utrota.

Teraxacum skall  erbjuda marknadsföringstjänster till advokatbyråer och det finns många idéer om hur advokaternas vardag skulle kunna göras enklare. Om allt går vägen skulle det kunna skapas nya arbetstillfällen i Hammenhög. Och det var egentligen så det började… Barnen gick på Karlavagnens dagis i Hammenhög. Dagiset la ner. När de började skolan var det ständiga nerskärningar på skolsidan. När jag engagerade mig började jag tänka. Kan vi kräva att skolan och dagiset är kvar om det inte finns underlag i byn? Hur skall vi kunna skapa underlag för skolan i byn – jo, det måste vara attraktivt att bo här. Läggs skolan ner kommer inte barnfamiljerna vilja flytt hit. Byn måste bli attraktiv och vi måste alla hjälpas åt att skapa arbetstillfällen.

När jag har anställer vill jag helst att man skall kunna cykla till jobbet.

Tjänsterna på hemsidan www.advokatbyran.nu  skall vara utvecklade till midsommar. Den senaste tiden har jag insett att jag inte ensam kan driva projektet framåt. För tillfället pågår diskussioner med Johan Eriksson, grundaren av Hemmalivs.se, om att bilda ett gemensamt bolag för utvecklingen av hemsidan. Fram till årsskiftet kommer han ha en timanställning i projektet.

Nu undrar kanske någon om jag inte är ”riktig advokat”. Jag har förstått att för de flesta innebär det att vara försvarare.

Jo, jag åtar mig försvararuppdrag också. Men det som gör mig unik är nog kombinationen av juridik och att förstå företagande och ekonomi. Det har jag framförallt nytta av i boutredningar och bodelningar. Men  – som min mentor advokat Kurt G Holm sa – jag är bondadvokat och gör väldigt mycket. Bakom mig har jag ett antal experter som jag konsultar in när det behövs. Marknaden är ju sådan att inom fem år kommer väldigt många av advokaterna i domsagan ha gått i pension. Så det är därför jag har så bråttom att genomföra allt. Och ni som passerat Hammenhög om kvällarna har kanske noterat att mina arbetsdagar är väldigt långa.

Varför står jag då här? Jo, under våren har jag blivit utsedd till ambassadör för kvinnors företagande. I uppdraget ingår det att hålla minst fyra gratisföredrag – där detta är ett. Därför har jag tagit med några utvärderingar som jag är tacksam om ni fyller i. På deras hemsida kan ni även följa mitt bloggande (länk finns på min hemsida – www.advokatbyran.nu)

I slutet av artikeln står det … Jag har alltid haft förebilder och nu är jag själv en förebild. Det ställer större krav på mig själv…

Det finns många kvinnor som varit mina förebilder… Vem har betytt mest? Inte är det kvinnorna som presterat mest utan den som stöttat –  Ulla Sturesson. Längs livets väg finns det tyvärr många kvinnor som försöker stoppa en av någon anledning… För att få fler kvinnliga företagare behövs det fler som Ulla –fler som tror och stöttar kvinnor i att våga utvecklas!