Vässa eggen – ambassadör (47)

Hönan och ägget Redigera inlägg

Minns du sagan om hönan och ägget?

Bonden har en höna som värper ett guldägg varje dag. Han tänker att om han slaktar hönan kan han få alla guldäggen på en gång.

I de sju goda vanorna menar författaren att vi kan tänka produktion och produktionsförmåga på samma sätt. Produktionen är äggen. Produktionsförmågan är hönan.

Om vi bara fokuserar på att producera guldägg kommer de ta slut. Vi måste ta hand om produktionsförmågan också. Ta hand om oss själva, koppla av och även vidareutveckla oss. Då kan det bli fler guldägg. Men vi kan inte bara lägga energi på produktionsförmågan – då blir det inte något producerat. Att hitta balansen här emellan är viktig.

Idag ska jag på utbildning om straff frihetsgrunder och skadestånd i brottmål. Egentligen borde jag sitta på kontoret och jobba – men samtidigt om jag bara prioriterar produktionen utvecklas jag inte. För att kunna producera måste jag vidareutveckla hönan.

Svårigheten är att hitta balansen!