Sikta mot stjärnorna – ambassadör (68)

Sikta mot stjärnorna Redigera inlägg

2010-07-02 kl 09:21 av Annika AndebarkGilla5 kommentarerTaggad annika andebark, målbilder, visioner, våga30 visningar

Det viktigaste för utvecklingen av verksamheten är att jag har tid för tankar.

Mina förutsättningar att lyckas har inte varit de bästa. Efter tiden som notarie valde jag ett mindre meriterande arbete på Sparbanken Syds familjerättsavdelning istället för arbete som biträdande jurist i storstäderna.

1999 lärde jag mig om målbilder på kursen Våga Växa som arrangerades av det kvinnliga resurscentrat, Idea, i Ystad. Kursledaren, Ulla Sturesson, har varit avgörande för min utveckling sedan dess.

I augusti 1999 hade jag gjort en test. Vad är viktigast – de psykiska eller fysiska förutsättningarna för att prestera bra i löpning? Inför stafettmaran tränade jag mentalt på hur jag skulle springa om motståndarna. När jag kom i mål gjorde jag det på en för mig helt osannolik tid. Kroppen pumpade endorfiner hela kvällen. Lärdomen var att du kan klara mer än du har fysiska förutsättningar för om du har en tydlig målbild och kan hålla fokus. Du kan tänja alla gränser!

Målbilderna jag satte upp i LRC Qlaras mentorsprogram – Qlara Besked – 2008 tycktes omöjliga att förverkliga. Sedan 2004 hade jag drivit min juristfirma. Enligt årsredovisningen saknades det underlag för att ha anställda. I Qlara Besked formulerade jag och skrev ner mål som tycktes helt omöjliga. Målen bröts ner i delmål.

Hösten 2008 och våren 2009 ägnades åt att ta fram ny logotype, grafisk profil, skylt, profilmaterial. Hösten 2009 åt att öka min kompetens och erfarenhet inom de områden som tingsrätten ger förordnande i – jag ville upp i toppklass 🙂

Våren 2010 har vi växlat upp hela företagets ”infrastruktur” med nätverk, server, programvaror mm.

I sommar och höst prövar jag den nya organisationen för att kunna finslipa innan de biträdande juristerna börjar efter årsskiftet.

Den uppdaterade målbilden är större än den jag skrev i Qlara Besked. 12 anställda redan 2013 – visst är målet utmanande och ett enormt risktagande – och samtidigt – så spännande att se om jag ännu en gång kan lyckas med det omöjliga 🙂

Sikta mot stjärnorna så når du kanske trädtopparna!

Kommentarer

 • avatar     Eva Fröberg
  Annika, vari ligger vinsten med att ha så många anställda? Undrar Eva (på Ekerö)
  2010-07-02 kl 12:53          Gilla       Sluta gilla
 • Inom några år kommer det bli brist på advokater med kompetens inom familjerätt. Att anlita en advokat borgar för en hög etik och kompetens. Min vision handlar om att hjälpa unga jurister att bli advokater och att sedan tillhandahålla tjänster som gör att de kan fokusera på advokatverksamheten istället för att distraheras av frågor som vi företagare ägnar åt oss. De ska kunna ansluta sig till vårt servicebolag som förhandlar fram marknadsföring etc. För att få lönsamhet i servicebolaget krävs flera anslutna advokatbyråer. Jag vill att de som är anslutna till servicebolaget och varumärket skall jobba i samma anda som jag gör. Det är svårt att sätta fingret på vad det är – men klienterna märker det och berömmer den vänliga atmosfär som de upplever på byrån. Vi vill verkligen hjälpa klienterna – och jag tror att det är det klienterna känner. Efter de erfarenhter jag fick genom ledarskapsprogrammet började jag göra budget för olika scenario. Då kunde jag se att det nästan är omöjligt att få lönsamhet för en byrå med bara en jurist. Ju fler jurister – desto bättre underlag för att betala de fasta kostnaderna. Jag är medveten om att jag låter fartblind – men för att täcka upp när 40-talisterna pensionerar sig är jag egentligen redan sent ute. Idag krävs det 5 års erfarenhet efter jur kand examen för att bli advokat. Detta ändras vid årsskiftet till 3 år. 40-talisterna har redan börjat trappa ner… Oj – det blev ett långt svar…
  2010-07-02 kl 13:04          Gilla       Sluta gilla         Ta bort
 • avatar     Eva Fröberg
  Bra Annika – det märks att denna vision är noga genomtänkt – och du kan ju din bransch – och du får det att låta HELT RÄTT : Guldstjärna där 🙂
  2010-07-02 kl 13:17          Gilla       Sluta gilla
 • Tack … vad glad jag blir… Jo, jag har tänkt väldigt mycket… i flera år… Stött och blött – läst och funderat – diskuterat och reflekterat… och skrivit många affärsplaner…

Erfarenhet

Ja, jag var nog fartblind. Att anställa tar tid. Det är viktigt att ha en strukturerad plan och att administrationen hinner med.

Hade jag idag visst allt det som Åsa Wikström lärt mig om rekrytering så skulle jag nog agerat på ett annat sätt.