Informationstrött?

Många tycker att det är konstigt att jag så sällan ser på TV. Vad gör jag då på kvällarna – när jag inte heller sitter och surfar vid datorn.

I Ystad har jag min yogarutin på kvällen som nästan tar mer än en timme. Då tänder jag upp levande ljus, tar av linser eller glasögon och bara är i min andning och min rörelse. Dessförinnan försöker jag att ägna mig åt lugna aktiviteter som en förberedelse för yogan. Läsa en bok, rensa bland bilder i datorn, ta en kvällspromenad, bläddra i någon tidning. Hos min älskade brukar vi sitta framför kakelugnen och lyssna på musik.

Det är som om depressionen har gjort mig överkänslig mot intryck. Min hjärna blir lätt trött. Jag behöver lugn.

Vi lever i en tid när de stressrelaterade sjukdomarna ökar. Kan det ständiga informationsflödet bidra till detta? Blir vår hjärna ”överhettad” av all information.

Minns du 70-talets deckare som Kojak, Helgonent. Har du tänkt på hur filmerna var upplagda? En handling från A till B. Jämför det med dagens deckare – snabba klipp, flera parallellhandlingar – och dessutom avbrott för reklam. Hur påverkas vår hjärna av det ökade informationsflödet och de snabba klippen?