Service på landsbygden – ambassadör (178)

Service på landbygden Redigera inlägg

En av anledningarna till att jag startade mitt företag i Hammenhög var att jag ville bidra till fler arbetstillfällen. Genom att erbjuda fler arbetstillfällen på landsbygden ökar vi byarnas attraktionskraft. Ju fler som flyttar in i byarna desto större underlag finns det för skola och barnomsorg. Byn blir attraktivare. Fler flyttar hit… ja, en uppåtgående spiral.

Om sprialen istället går på andra hållet dör byn så småningom.

Som tonåring var jag aktivi CUF (Centerns ungdoms förbund). Då var det mycket diskussioner om lokalsamhället. Dessa tankar har påverkat mina grundläggande värderingar och visioner.

Målet är att de anställda skall kunna cykla till arbetet. Då får de bättre livskvalitet och det är bättre för miljön.

Besvikelsen var därför stor när jag läste i tidningen att kommunen vill ta bort årskurs 4-6 från Hammenhög. Jag tror att detta beslut leder till en tvekan hos de som bor i byn och de som är på väg att flytta hit. Vad händer i framtiden? Kommer även barnomsorg och skola att läggas ner?

För mig är en levande by viktigt. En by med arbetstillfällen, skola, barnomsorg, affärer, allmänna kommunikationer. Det är skillnad på att behöva köra barnen till barnomsorgen eller kunna lämna dem med cykel innan man cyklar vidare till jobbet.

I Hammenhög är huspriserna låga. Det attraherar unga familjer som har sämre ekonomi under uppstarten av sitt företag. Många av byarna på Österlen har havet som attraherar. Där är huspriserna höga och människorna kommer söka sig dit oavsett vilken social service byn har.

I Hammenhög är det inte så. Vi har inte något hav. Vi har inte många hus fårn 1800-talet. Här är det människorna, kulturen, andan… men framförallt att det finns en bra social service – som lockar. Om det inte finns skola och barnomsorg väljer familjen istället en by som kan erbjuda detta. Och det är viktigt att veta att det finns en långsiktighet i besluten.

Förslaget att lägga ner åk 4-6 i Hammenhögs skola skapar inte någon trygghet. Ett husköp är långsiktigt – då är trygghet avgörande.

Jag tror att det är ett stort misstag att lägga ner åk 4-6 i de byar som inte ligger vid kusten. Ett bättre alternativ vore att snegla mot kunskapsskolan. Behålla byskolorna men vid sammanhållna perioder slussa barnen till större skolor för slöjd – mer som man gör på Kunskapsskolan. Kunskapsskolan har en effektiv användning av resurser. Varför inte våga titta utanför den egna verksamehten?

Som företagare på landsbygden har vi mycket att brottas med – sämre postservice (tömningstider brevlådor, inlämning av REK, utlämning av paket), sämre bredband (varför inte satsa på fiberoptik i småbyarna?) , sämre allmänna kommunikationer (det tar 45 min med bussen från Ystad till Hammenhög – jmf 25 min med bil), sämre belåningsmöjligheter då fastgheter på landsbygden anses ha sämre belåningsvärde osv.

Trots detta har det för mig varit viktigt att bidra till en levande landsbygd. Därför är besvikelsen stor när inte politikerna förstår vikten av långsiktiga satsningar på landsbygden!

Kommentarer

 • avatar     Anonymous
  Klokt skrivet Annika, jag håller med dig till 100 %! Det är synd att majoriteten inte ser det på samma sätt, åtminstone inte tillräckligt för att våga satsa på det. Flera familjer jag hört om överväger att flytta härifrån. En familj som funderat på att flytta hit tänker avvakta. Jättetrist! Kvaliteten i skolan löser man med fler resurser – och dom finns om man vågar!
  2011-04-25 kl 14:38          Gilla       Sluta gilla
 • avatar     Anonymous
  Jag kan visst hålla med om att skolorna i byarna skall vara kvar och det behövs mer resurser – har en känsla för att man försöker hålla nere elevpengen för att de privata alternativen skall få så lite som möjligt – privata skolor måste för kommunen ses som en resurs inte en konkurrent. Många har flyttat hit eftersom de söker privata skolor. Men vad händer när skolan blir FÖR liten, ett argument enligt utredningen var att kvalitén blev sämre, framförallt kan jag se att lärarna inte får den stimulansen de behöver. Därför ser jag inte helt negativt på nuvarande förslag på samverkan. Vi är få invånare i Simrishamns kommun och byarna ligger nära – kan vi skapa en skola som är känd över hela Sverige som den bästa hade jag varit jättenöjd även om jag inte kan cykla till skolan. Tyvärr tror jag inte vi har möjlighet att göra det som det ser ut idag, allt för många väljer att bussa sina barn till Ystad i stället. Något måste göras för att förbättra skolan i Simrishamn. Det kommer att få barnfamiljer att flytta hit. Allt är inte svarta eller vitt. Jag tror det är viktig att nu lyssna på vad lärarna tycker – det är de som vet hur det ser ut i dag och det är de som skapar en bra skola.
  2011-04-25 kl 17:59          Gilla       Sluta gilla
 • avatar     Anonymous
  Borrby skola behöver mer resurser – inte sänkt skolpeng för sina elever. Vill du lyssna på lärare? BRA! Åk till Skillinge och fråga hur de bär sig åt för att vara bäst trots att dom är minst.