Rätt och orätt – ambassadör (203)

Rätt och orätt Redigera inlägg

2011-05-30 kl 21:09 av Annika AndebarkGilla0 kommentarerTaggad annika andebark, skrivvånda80 visningar

Tankarna kring krönikan i Lev Livet cirklar i huvudet. Krönikan kan för läsaren verka enkel – men har alltid föregåtts av många betydligt djupare tankar.

Just nu kretsar mina tankar kring rätt och fel. Vad som är rätt och fel varierar över tiden, mellan olika grupper, i olika geografiska områden. Vad är då rätt? Är det var lagstiftningen säger – eller är det människors känsla för vad som är rätt?

Att vara ung idag är inte lätt när rättssystemets regler inte stämmer överens med gruppens regler. Vilka regler skall individen följa? Vad är civilkurage? Att stå upp för det som känns rätt eller att stå upp för det som reglerna säger.

Jag minns tiden som notarie – hur vansinnig jag var på alla krångliga regler som inte jobbade för individens bästa – hur jag mixtrade för att få lösningar som fungerade istället för de omständiga paragraferna. Var det rätt?

Som advokat letar jag ständigt argumenten för det min klient anser är rätt. Hade det bara funnits ett som var rätt så hade det ju inte blivit några tvister…

Ibland är det precis så … det som känns rätt för klienten stämmer inte med rättssystemet. Jag kan också hålla med om att det finns många ologiska regler… Vad är då rätt?

Med tonåringar hemma är diskussionen levande… men inte lätt…  Snart är det dags att få ner de där orden till krönikan…