Slånbär

Fruset slånbär

Det sägs att man ska vänta med att plocka slånbären tills det frusit.

Hos oss har fåglarna ätit upp de flesta långt innan frosten – och de som finns kvar är skrumpna.

Slånbärsblom

Slånbär lär vara sprängfyllda med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Tyvärr är de även fyllda med garvsyra – men den försvinner när bäret fryser. Därför placerar jag bären i frysen några dagar.

Slånbärsblom

Slånbärssnåren brukar vara rejält taggiga och nästan ogenomträngliga. Så det är klokt att ha rejäla handskar på sig när bären ska plockas.

Slånbärsblom

 

Bäret kan användas till saft, vin, likör och gelé. Eftersom vi inte äter så mycket socker letade jag upp ett recept på glögg förra året. Istället för socker sötade jag med honung och fick en riktig hälsodryck.

slånbär

 

 

Späda blad, blommor och torkade bär lär även kunna användas till te.

IMG_2294