Hur ofta tänker du på miljökonsekvenser av ditt handlande?

Efterhand som intresset för cykling ökar dyker det upp nya aktörer på marknaden; XXL, Harald Nyborg, Biltema. Mitt inne i köpcentrum säljs numera cyklar av både Intersport och matvarukedjor. Men där kan man inte få hjälp att laga en punktering, byta ett utslitet nav, få hjälp med en krånglande el-cykel. Där kan du inte heller köpa begagnade cyklar.

En riktig cykelhandlare kan renovera cyklar så att gamla kvalitets-cyklar blir som nya. Slitdelar kan ersättas, skavanker kan putsas och smörjs. Det tar tid. Reservdelarna kostar – men ramen får nytt liv.

Visst kan du köpa billiga cyklar, hjälmar och slangar på Biltema, postorder och på stora köpcentrum. Men kommer då din lokala cykelhandlare kunna finnas kvar? Vad händer då med din cykel när du inte kan få hjälp att reparera den? Köper du en ny tungcyklad lågpriscykel och slänger den trasiga på sopberget?

Tänker du på miljökonsekvenserna när du gör dina inköp?

Min sjuväxlade Vallmocykel med fotbroms är ersatt av en 21 växlad begagnad utan fotbroms. Intresserad av att köpa den?
Min sjuväxlade Vallmocykel med fotbroms är ersatt av en 21 växlad begagnad utan fotbroms. Intresserad av att köpa den?