Höströjning

Det finns lådor med det jobbiga, saker jag inte orkat ta tag i, som stinker av ångest. Idag minskade jag ner innehållet i en sådan låda till 1/4. Kanske borde jag kastat allt – men samtidigt har jag en övertygelse om att jag någon gång kommer att skriva om det där jobbiga som jag fortfarande inte orkar se tillbaka på.

På tal om tillbakablickar fick jag upp den här från 2014 i mitt FB flöde. Kopierar in – då min inställning inte förändrats.

 

”Nej, tiggeri är inte brottsligt men jag måste erkänna att jag inte gillar det. Får lite samma känsla som när en hund tigger vid bordet. Däremot händer det att jag lämnar pengar när någon sitter och spelar. Om någon skulle erbjuda sig att putsa skor skulle det heller inte irritera mig. Däremot känner jag obehag när någon sträcker fram en mugg så att jag tvingas skaka på huvudet när jag går förbi. Jag skäms för att skriva att jag känner så här, men tror att det finns en hel del som tänker som jag. Ibland ger de här ”förbjudna” tankarna upphov till känslan ”hjälp – Jag är rasist”. Men – jag är trogen centern på valdagen. Däremot tror jag att en del av SDs väljare har tänkt som jag och sett just det här som en fråga som berör dem. Eftersom SD är det enda parti som inte fördömer dessa tankar är det lätt för dem att attrahera väljare. Senast jag skrev om SD blev kommentarerna hätska från båda sidor. Det skrämde mig. Ärligt talat hade jag nog inte förstått hur obehaglig rasism är – och jag är rädd för att många av SDs väljare har låtit sig förledas av Jimmie Åkessons välpolerade fasad. Jag är uppriktigt orolig för hur samhället kommer att utvecklas när ”vi vanliga” tystnar av rädsla för att uttrycka oss på ett sätt som kan tolkas som rasism. Det fanns de som tog bort mig som vän efter det inlägget – trots att min avsikt var att få politikerna att se SDs framgångar ur en annan synvinkel. Först efteråt har jag förstått att mina inlägg kunde få andra konsekvenser. Jag vill verkligen inte bidra till rasism (vilket jag nu inser att vissa av mina inlägg kunde göra). Under hela min uppväxt var jag engagerad i ungdomens Röda Kors och tillbringade tiden med att samla in pengar och saker till utsatta barn i världen, läger tillsammans med flyktingar. Trots det har jag svårt för de förändringar som skett i Sverige .”

Länk till artikel i Expressen den 27 oktober 2014.

Länk till Aftonbladet Borde tiggeri förbjudas? 

GT/Expressen den 1 november 2016. ”Vi behöver retirera till en likhet inför lagen.”

55% av invånarna i Stockholm tycker att tiggeri ska förbjudas. (Expressen den 30 oktober 2016.) (Antalet som anser att tiggeri skall vara tillåtet har sjunkit från 58% till 33% enligt inslaget, Expressen, Dagens Industri.)

Stadsmissionen, Värt att veta om tiggeri.

Länk till Sydsvenskan, 19 augusti 2016 om regeringens förslag till tiggeriförbud.

Eskilstuna kommuns information om tiggeri. 

”Att diskutera tiggeri”, uppsats av Adela Ntumba.