Sanningen

Var och en har sin egen sanning. Lika sant som att en krumelur kan betraktas som en sexa eller en nia – beroende från ur vilken synvinkel man ser den.

På samma sätt kan våldsdåden i Malmö betraktas där 3,4 personer/100.000 invånare mördades 2016. Under samma tidsperiod mördades 28 personer/100.000 invånare  i Chicago. I Europa toppades ”mordlistan” av Tirana i Albanien med 6,7 mord/100.000 invånare så ur europeiskt perspektiv – vad klagar vi på?

Att något hänt i Malmö kan dock inte förnekas. 2011-2013 begicks 1,9 mord/100.000 invånare (motsvarande siffra för Göteborg och Stockholm var 1,3 enligt Sydsvenskans undersökning).

Nyårsfirandet på Möllevångstorget ledde till diskussioner om förbud av fyrverkerier. Precis som om den som köper illegala vapen skulle avstå från illegala fyrverkerier som redan idag kan beställas från bl a Polen. Att notera bristen på blonda personer i det filmade nyårsfirandet är så klart rasistiskt. Lika rasistiskt som när Katerina Janouch uttalade sig i tjeckisk TV om no-go-zoner och mediaeliten kastade sig in i en definitionsdiskussion. Statsministerns uttalande om Katerina Janouch: ”Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande. Respekten är stor för den svenska och nordiska modellen, att vi kombinerar produktivitet med jämlikhet, bra arbetsvillkor för företagare med produktiva och effektiva företag och en välfärd som bidrar”.

Lövén är en statsminister som är mer intresserad av att tillfredsställa fackets löne-krav än att verka för att de som anländer till Sverige kommer in på den svenska arbetsmarknaden. Han är ledare för en sk feministisk regering som böjer sig för patriarkala sedvänjor och hånar kvinnors kamp för jämlikhet.

Nej, jag är inte SD-anhängare och jag tror inte att etniskt ursprung är avgörande för om en person blir brottsling. Däremot är jag helt övertygad om att den som inte kommer in på arbetsmarknaden och kan bidra till sin och familjens försörjning är i riskzonen för att hamna i kriminalitet eftersom arbetsmarknaden ofta är steget in i samhället. Så länge skattebetalarna skall försörja nyanlända menar jag att alla fina kalkyler (som visar att invandringen bidrar till bättre ekonomi för Sverige) är fantasifoster. När jag lyssnar till Isabell Allendes ”Inez – min själs älskade” hittar jag paralleller till Inkaindianerna som lurades att lämna ifrån sig guldet till spanjorerna.

Visst vore det önskvärt om vi alla (som Fredric Reinfelt sa) skulle ”öppna våra hjärtan”. Men det räcker inte med vackra ord. Fredric Reinfelt, Mona Salin och många andra som säger sig tycka det är kul att betala skatt har redan genom sina handlingar visat att de sätter sig själv först.

Från en ”FB-vän” i Ryssland som planerade en Sverige-resa fick jag i morse följande meddelande: ”Reading about something wrong in Stockholm with ”refugees” (actually parasites)… But you are close to Malmo, isn,t it?.. Still thinking about my crasy trip… But my friend refused going… ”. Han skickade även en länk.

Visst trampade Trump rejält i klaveret när han uttalade sig om Sverige. Samtidigt blir Lövéns uttalanden återigen löjeväckande när upplopp äger rum i ett invandrartätt område bara några dagar senare.

Det som oroar mig mest är att de som styr Sverige tycks sakna verklighetsförankring. Var och en har sin egen sanning – men att blunda för misslyckanden och motverka fri åsiktsbildning är en farlig väg. Det skapar grogrund för politiker som Trump. Det finns väljare som känner sig förda bakom ljuset av politikerna, som tappar förtroende för vackra ord när politiker i handling skor sig själv, väljare som vill ha ledare som sätter säkerheten i det egna landet främst. Som gräver där de står, ser till att sjukvård, skola och polisväsende är dimensionerat efter befolkningens storlek. Som ser det egna landets medborgare som sina uppdragstagare istället för att använda skattemedel för att få lysa internationellt.

Jag gillar verkligen inte Trump – men avslutar ändå med att citera honom medan jag funderar på hur jag skulle spendera de skatter jag betalar – om jag själv fick välja.

”Några har kommit med onda avsikter. De flesta har inte det, gissar jag, men vi kan inte ta några risker.

Trump säger också:
– Vi har tagit emot tiotusentals personer. Vi vet ingenting om dem. De kan säga att de blivit kontrollerade, men ingen har kontrollerat dem för de har inga papper. Hur kan man kontrollera någon när man inte vet något om dem och de inte har några papper?”