Hårda vindar från sydost

Man kan inte lita på SMHI (i söndags blev det regn i Laholm trots att SMHI på morgonen hade visat torrt väder hela dagen.)

När vi la upp nationaldagens cykelrutt valde vi ändå att utgå från SMHIs väderprognos om vind från sydost. Enligt cykelkartan har cykelspåret mellan Malmö och Hofterup en sydöstlig riktning. Därför tog vi tåget från Tågarp till Malmö. Det var i tid, cyklarna fick komma med – ändå kände vi oss missnöjda. 295 kr kostade enkel resa från Tågarp till Malmö. En tur som skulle kostat oss några tior med bil. 115 kr fick vi betala för cyklarna. (Senare fick vi veta att med Skånetrafikens nya app skulle det kosta 20 kr/cykel.) Mer om detta i ett kommande inlägg.

Jag hade läst om Malmö Garden Show – men eftersom jag fortfarande mår dåligt av att träffa folk valde vi att besöka Slottsträdgården när mässan var slut. Vilken plats! Jag vet precis vart jag ska flytta alla våra jättevallmo som självsår sig överallt.

I nummer 2 av Cykling (cykelfrämjandets tidning) listades Lund som Sveriges bästa cykelstad. Malmö kom på plats nummer 2. Jodå, det finns gott om cykelbanor och skyltningen inom Malmö är utmärkt. Däremot saknade vi en tydlig skyltning av ”Cykelspåret” som enligt kartan skall passera utanför Malmöhus. Istället valde vi att följa vägvisarna mot Lomma.

I Lomma åt vi stekt sill i Fiskboden. Prisvärt och vällagat. Trots att det var mycket gäster var väntetiden kort.

Överlag upplevde vi Fjärilsleden som tråkig. Vi vill njuta av fågelsång och vårens dofter, inte känna bensinångor där samtalen överröstas av bilar. Nej, den här sträckan kommer vi inte cykla fler gånger.

Förutom Slottsträdgården och den goda maten i Lomma var det Plantskolan i Löddeköpinge som räddade Hemestern. Bilderna gör inte platsen rättvisa. Om du gillar trädgård är det ett måste med ett besök.

Vid Hofterup gav vi upp de markerade cykellederna. I Tågerup lyckades vi hitta grusvägar nästan omöjliga att cykla på – men utan biltrafik. Med vinden i ryggen vågade vi oss på uppförsbacken till Rönneberga – en av våra favoritnerförsbackar. Det var som om vinden förtrollat våra fordon till elcyklar.