Research

Klockan är 12.42 och jag som bara skulle fila lite på scenen med Gullichs-Anna. Hängde upp mig på hur hästvagnarna såg ut, på om det gick att ta sig fram med häst och vagn mellan Loka och kyrkbyn.

Halvt uppgiven skrev jag till Lennart på Tre Björnar. Han ifrågasatte också om det gick att ta sig fram med häst och vagn.

Så nu ger jag mig ut på min meditationspromenad (den första enligt Bobs meditation). I shorts-fickan ligger skrivboken och väntar på 3 sidors flödesskrivande.

Följande har jag gjort och väntar svar på:

  1. Jag har skrivit till UB1 i Lund och frågat om boken om Dalarnas sommarvägnät på 1600-talet går att låna hos dem. Någonstans i bakhuvudet har jag att du kunde ta dig med häst och vagn till Loka men inte till Åsen.
  2. Jag har skrivit till Vagnshistoriska sällskapet och frågat om de har någon information.
  3. I olika FB grupper som Historiska romanförfattares gille, Stormaktstiden i bilder, Älvdalen i bilder har jag lagt ut förfrågan. Har hittills fått följande svar: ”Fanns många olika modeller. Allt från oxkärror till eleganta fyrspännare som sociteten åkte i. I Mobergs trilogi om utvandrarna beskrivs ett antal olika typer.” Som ledde mig till utvandrarna där jag läste några sidor. Började fundera över Vilhelm Mobergs sätt att skriva. Insåg att den introducerande texten har jag här på hemsidan.
  4. Från Lars-Erik Lindhamn har jag fått följande svar:
    ”På rots skans i lidret finns en gammelvagn
    från 1800 talet med trähjul och enligt berättelser så här man åkt ändå till Falun med den.”
  5. Skrev till Dalarnas museum.

Konstaterar att jag inte kommit ett dugg längre i bokprojektet. Fastän jag ägnat det fem timmar idag har jag nu fler frågor än när jag började.

Kanske dags att ta en paus från skrivandet tills jag fått utlåtandet från Helena. Hennes ord brukar peppa mig.