Cykelkläder när det är kallt

På huvudet: Hjälm och två hjälmmössor. Halsen: Bandera (om näsan) tjock fleecehalsduk som når över hakan. Händerna: tjocka cykelvantar. Överkroppen: Sportlinne, tjockare underställströja, gula cykeljackan, fleecetröja som även skyddar mot vind. Benen: Cykelbyxor, långkalsonger, försvarets ullbyxor (inköpta på ÖB för 25 kr). Fötterna: Ullraggsockar och kängor.
Med muffarna på handtaget bildas vindskydd och ytterligare ett värmande luftlager runt händerna.

FB-sidan cyklistbubblan ställde jag frågan: ”Hur gör ni för att komma ut och cykla när det är kallt? Tips på kläder?”

Jag fick följande tips och länkar.

”Långkalsonger. Cykelbyxor. Fleecetröja. Regnställ som håller tätt för vinden. Skoskydd. Mössa. Varma cykelhandskar samt ett varmt hjärta. (Skoskyddet hjälper till att hålla värmen men klarar inte regn.)”

”Skaljacka + fleece alt vintercykeljacka. Beror på vad man föredrar och hur man vill se ut. Fötterna är väl största utmaningen. Säkraste sättet är nog värmesulor i skorna.”

”Merinounderställ, långa ben-och ärmar. Ullstrumpor, cykeljacka som är vindtät på framsidan och ventilerad i ryggen och i armhålor. Buff runt halsen som jag kan dra upp över hakan vid behov. Ytterligare en buff under cykelhjälmen. Vintercykelskor och handskar. Vid stark kyla ett par engångs värmesulor från Biltema.”

”Har cyklat i ner till nästan -30 i år och som alla skriver är det gärna merinoull och lager på lager. Har en buff som jag stoppar ner i fleecetröjan så det inte glipar vid halsen och sen en buff till på huvudet som överlappar den andra. Sen kör jag kängor och dubbla ullstrumpor. Och dubbla vantar. Det värsta var inte kylan utan att cykeln gick så segt.”

”Jag sticker ut hakan och säger skippa ”lager på lager”:du kommer ändå inte vilja stanna och reglera temperaturen genom att ta bort ett mellanlager när det är såhär kallt. Tricketär istället ett tillräckligt tjockt lager av isolering utan luftspalter (luftspalter mellan lager isolerar visserligen, men de stoppar också diffusion; blir du svettig torkar du inte) täckt av ett lagom vindtätt lager med reglerbar ventilation. Själv använder jag gärna en tunn T-shirt och en sån här:

”Tycker också lager på lager är övervärderat och krångligt! Jag klär mig ganska tunt, så att jag fryser i början. Sen har jag fått upp värmen efter 5-10 km och då är det perfekt.”

”Bastu innan är bra, strumpor på element över natten. Olivolja med chilikrydda mellan tårna, schysst dricka i termos.”

”Jag tänker på hur snordyrt mitt gamla busskort var och hur jag styr själv över min tid. Inga försenade bussar och är jag sen är det mitt eget fel. Dessutom går detsnabbare på cykel och jag får motion på köpet.”