Notariens ring och kniv

Min grovplanering har jag redan släppt. Istället sitter jag i vandrarhemsköket och kompletterar manuset med smådetaljer.

En sådan detalj är ringen som Notarien bär. Jag har en idé om att han ska ha ärvt ringen av sin far och att ringen ska knyta ihop den här bokserien med en bokserie om skånska kriget. Kanske blir det aldrig så – men under de här året har det varit ett stort nöje att få gå och fantisera.

Hur kan då ringen ha sett ut?

Först letade jag bilder i Digitalt museum.

Den här ringen var nästan så som jag tänkt mig – men jag ville ha en sten. Därför skrev jag till Statens historiska museer och fick den här länken. Ringen från Jonstorp har en spännande historia som passar med mina fantasier.

Andra ringar att inspireras av

Ring från Vasaskeppet

Sten Sture d.y. ring

Guldring från 1200-talet

Medeltida guldring

Om 1600-talets knivar

Måltidskniv

Vett och etikett

Fynd från Lödöse