Klimatsmart soppa

Tar det längre tid innan vaniljsåsen tjocknar om man byter ut sockret mot honung?

Medan jag rör i grytan förbannar jag att jag inte höll mig till receptet.

Nässlor är viktiga för många fjärilar. Numera sparar jag nässlorna på gamla gödselhögen. Ett nässelskafferi som senare under sommaren döljs av meterhöga gula prästkragar.

På vasken står en fylld spann med kirskål och nässlor. En del går i dagens soppa. Resten ska jag förvälla och frysa för höstens soppor.

I dag får vi Stockholmsbesök. I storstäderna betalar man dyrt för kirskålen – här ses den som ogräs.

Vi brukar slinka in på Coop i Kågeröd. De har ofta vispgrädde till halva priset som vi lägger i frysen. En gång i veckan kokar jag soppa på broccoli-stabbar och grönsaker som börjar bli tråkiga. I grunden brukar jag ha en gul lök och några morötter som jag kokar i buljong och mixar med vispgrädde (från fyrsen). Är inte de ”vissna grönsakerna” tillräckligt många kan det även slinka ner lite torkade nässlor och jordärtskockor.

Ett klimatsmart sätt att ta tillvara mat som annars skulle kastas.

På kvällens meny står en grön soppa med broccoli, nässlor, kirskål och massor av vispgrädde. Till efterrätt rabarberpaj.